Pot na Hlam, Baška – Otok KrkBaška in njena okolica so zelo priljubljena izletniška točka, za vse, ki obožujejo plezanje, sprehode, pohodništvo, kolesarjenje in hribolazenje. Kako le ne bi bila, saj ponuja številne dobro urejene peš in kolesarske poti, da sploh ne omenjam čudovite okolice in razgledov, ki se ob tem pohodnikom bohotijo pred očmi, pa za piko na i še kristalno čisto otoško morje… ah, idila in pol. 

Hlam

Pogled na Baško s poti

Pot na Hlam, ki se imenuje tudi “Mesečev put”, se začne pri Cerkvici Sv. Ivana in pokopališču nad Baško. Ta točka je že sama po sebi čudovita postojanka, saj je razgled na Baško rivo že od tu prav neverjetno lep. Že tolikokrat sem bila tu, pa me vsakič znova očara in se pogleda nikoli ne naveličam. Po okoli sto metrih poti pridete do razvalin še ene cerkvice, ki je bila narejena iz kamna in daje kraju super mističen pečat in pot že v samem začetku naredi bolj zanimivo. Pot je dobro urejena in se po njej lepo hodi, sicer je vedno boljše če obujete planinske čevlje, vendar se na Hlam brez težav povzpnete tudi v navadnih športnih supergah. Narava ob poti je drugačna kot smo je recimo navajeni po slovenskih hribih, je malo več kamna in mediteranskih borovcev, ki opojno dišijo in dajejo pohodu pridih morja. 

Hlam

Mesečeva površina na Hlamu

Po celi poti do vrha se na večih točkah odpre fascinanten pogled na Velo plažo v Baški, ki je v siju sonca prav posebne turkizno modro-zelene barve in jemlje dih s svojo lepoto. Se človek kar ne more nagledat. Kot sem že omenila se pot imenuje tudi Mesečeva pot, zato, ker pokrajina na vrhu Hlama izgleda kot bi stopili na površino lune. Kot bi odsekal se konča gozdnata površina borovcev in ostalega rastja, takoj za obzidjem, ki drevje varuje, je površina samo še kamnita z nekaj malega trave in raznih gorskih cvetlic. Res je zanimivo videti ta drastičen preskok. Pot do vrha Hlama je ves čas označena z markacijami in se vije okoli kamnitih zidov, postavljenih kot zaščita proti vetru in eroziji ter za varovanje ovac, ki so v okoliških hribih pogost pojav. Ob poti se lahko posladkate tudi s slastnimi in povsem naravnimi robidami, ki na gosto rastejo ob zidovju, kjer so zaščitene pred vetrom. Na vrhu Hlama se vam odpre prekrasen pogled na Baško, morje, otok Prvič in ostale bližnje otoke ter na celino. Ker na vrhu ni veliko ljudi, tokrat ni bilo celo nobenega, je gor pravi mir in kraj, kjer se lahko človek mentalno spočije in si nabere energije za nove podvige in ideje. Res krasna pot, ne preveč zahtevna, primerna za skorajda vsakogar, vzpon pa traja okoli uro in pol. 

Če si želite raziskovati Baško in njene pohodniške poti, vam toplo priporočamo apartmaje Hrabrič http://www.otok-krk.si/apartmaji-hrabric-radica-baska/, malo ven iz Baške, ki so skorajda v samem središču veliko pohodniških poti, poleg tega pa svojim gostom nudijo tudi lasten bazen, zastonj parkirno mesto v centru Baške in super ugodne cene nočitev. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pot na Hlam, Baška – Otok Krk
4.2 (84%) 5 votes