MalinskaKraj malenska je naselje, pristanišče in pa tudi isto imenski zaliv, ki se nahaja na otoku Krk. Prav tako kot večina vse kraje na otoku Krk tudi Malensko vsako leto obišče ogromno število ljudi, ki se vedno zadovoljni vračajo v še večjem številu.

Malinska

Malinska leži ob isto imenskem zalivu, ki se nahaja na severozahodni obali otoka Krk. Kraj obdajajo naštete plaže, katere so ob poletni sezoni vse polne turistov iz vsega sveta. Kraj slovi tudi po poraslosti z zelenjem in pa tudi odličnem podnebju, ki omogoča izjemno prijeten dopust. Kraj ima tudi svojo luko, katero varujeta dva valobrana, katera sta dolga okoli 60 pa vse do 150 metrov. V luki se seveda nahajata tudi dva manjša pomola, privez pa je možen iz obeh strani, za vsa plovila, katera imajo ugrez manjši kot šest metrov. Seveda je glavna gospodarska dejavnost turizem, kateri se je začel razvijati že v letu 1909, ko se je ustanovilo turistično društvo.

Zgodovina

Zgodovina Malinske se začenja v 15. stoletju, ko je bil zgrajen mlin. Tako je dobila tudi ime. V 18. stoletju Malinska postane eno izmed najbolj priljubljenih pristanišč na otoku. Leta 1880 prispe prvi parnik s turisti in tako se je začela Malinska razvijati konec devetnajstega stoletja. Združilo se je tudi okoli dvajset zaselkov. V 20. stoletju so zgradili hotel Haludovo, kar je pripomoglo še pripomoglo k razširitvi turističnih ponudb. V okolici same Malinske so arheologi na posebnih arheoloških najdiščih našli tudi ostanke iz petnajstega pa vse do osemnajstega stoletja. V bližini naselja lahko najdemo tudi razvaline starega Beneditskega samostana. Seveda lahko najdemo tudi kopico drugih samostanov ter manjših cerkvic, katere so dobesedno posipane po celotnem otočju Krka.

GIF1

Malinska
Oceni tole stran