Potopljena grška ladja »Peltastis«Na območju med Šilom in uvalo Klimno, se nahaja veliko zalivov ki so primerni za potapljanje. Najbolj priljubljeno pa je območje, kjer se le nekih 100 metrov od obale na globini 32m nahaja potopljena grška ladja Peltastis. Zgodba pravi, morje nam daje, morje nam vzame. V noči iz 7. na 8. Januarja leta 1968 je v slabem vremenu morje v tem zalivu vzelo približno 26 m visoko tovorno grško ladjo, skupaj z osmimi življenji. Burja je pihala z več kot 150 km/h, tudi polna moč motorjev ni zmogla ladje ustaviti pred trkom v klife, ki se nahajajo med Šilom in uvalo Klimno. Zaradi blatnega morskega dna, tudi sidra niso uspela zadržati ladje na mestu. Preživeli so štirje člani posadke. V nekaj dneh so našli trupla preostalih 7 članov posadke. Kapitanovo truplo pa je v razbitinah nekaj mesecev pozneje odkril Avstrijec. Predvidevali so, da kapitan Teodoros Beleisis ni želel zapustiti potapljajoče se ladje, ter je posadki naročil, da ga zavežejo na kapitanski most.

potopljena ladja Peltastis

potopljena ladja Peltastis

S Tomažem sva se ustavila na stojnici v Šilu, kupila masko ter se odpravila poiskati potopljeno grško ladjo Peltastis. Poti niso najbolje označene zato sva imela kar nekaj sreče da sva skozi neko makadamsko gozdno pot prišla na pravi kraj. Izvedela sva le, da naj bi se na mestu kjer je potopljena ladja nad njo nahajala boja. Ko sva v morju zagledala dve boji sva se odločila da preveriva če sva na pravem kraju. Odplavala sva proti bojam, morje je bilo temno in vidljivost ne najboljša. Prišla sva do prve boje in bila malce razočarana saj nisva videla ničesar. Ko sva že skoraj obupala in odplavala nazaj proti obali, pa je Tomaž zagledal vrh jambora. Razveselila sva se novice, da sva le bila na pravem kraju. Zavedala pa sva se, da če bi želela videti več, morala imeti pravo potapljaško opremo in se spustiti globlje, saj se jambor začne na globini šestih metrov, pod njim pa te čaka tisto pravo presenečenje. V najinem potopu z masko sva lahko videla vrh jambora, ki me je ovit v alge in obkoljen z ribami spominjal na kačjo glavo. Prizor je bil kar malček srhljiv, vendar zelo zanimiv. Videlo se je da je Potopljena grška ladja Peltastis sedaj postala dom mnogih morskih živali. Še posebej domače so se počutile ribe katerih je kar mrgolelo okoli jambora.

Toplo priporočam da se na potop odpravite z potapljaško opremo, če ste seveda v tem izurjeni. Drugače pa se lahko obrnite na razne agencije, ki ponujajo potop pod strokovnim vodstvom potapljača. Vsak potapljač ki je opravil osnovni potapljaški tečaj vas lahko popelje od 20 do 30 metrov globoko, to pa je ravno dovolj da si ogledate to izredno zanimivo potopljeno grško ladjo »Peltastis« in si sami zares živo predstavljate kako se je odvijala ta grozna noč v Januarju leta 1968.

One Response to Potopljena grška ladja »Peltastis«

  1. Matjaz pravi:

    Ladja je sigurno vredna ogleda….bolj ko ne s potapljaške smeri….;) Sam sem bil pred parimi tedni nazadnje na njej in tudi takrat (že skoraj zimskem času) je mrgolelo rib.

    Popravek pa na članek: začetni potapljaški tečaj ima omejitev potapljanja na 18m, za Peltastis bo potreben nadaljevalni tečaj AOWD in vsaj nekaj izkušenj!

    Matjaž Repnik, PADI MSDT inštruktor potapljanja 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Potopljena grška ladja »Peltastis«
3.7 (73.33%) 3 votes