Baška – otok KrkV rodovitni, zeleni Baški dolini, obkroženi z vinogradi, oljčnimi nasadi in figami se v objemu čudovite kraške planine Velebit na samem koncu nahaja ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij na hrvaškem – Baška. Zagotovo je glavni razlog za obisk Baške, 1800 m dolga, edinstvena, prodnata plaža, ki velja za eno izmed najlepših na Jadranu. Če bi bilo potrebno izbrati svoj najljubši kraj na otoku Krk, bi se na vrhu seznama definitivno nahajala Baška. Zakaj?  Ker je to pokrajina, kjer imaš vse na enem mestu. Vsak obiskovalec lahko najde nekaj kar ga zanima in veseli. Ker pa ciljev vašega zanimanja ne poznamo, smo vam pripravili naslednjo rubriko, kjer lahko samo z enim klikom, pridete na stran ki vsebuje vam želene informacije.

 

Če ste ljubitelj zgodovine in arhitekture, ter radi obiskujete kulturne znamenitosti boste nad mestom Baška popolnoma očarani. Že ob samem vstopu v Baščansko dolino, boste ob poti na svoji desni opazili veliko skulpturo, ki ponazarja prvo črko v glagoljaški abecedi – črko A. Po celotni Baški dolini vodi znana glagoljaška pot, katero boste ljubitelji zagotovo obiskali. Četudi se ne odločite za načrtovano pot, pa boste po celotni pokrajini zagotovo pogosto srečevali eno od teh 4 velikih in 30 malih skulptur, ki ponazarjajo glagoljaške črke. Glagolica je pisava, ki so jo na tem območju uporabljali v preteklosti in je zato velik ter spoštovan del zgodovine samega mesta.

V Baščanski dolini se nahaja tudi vas Jurandvor, kjer se nahaja cerkev sv. Lucije v kateri si lahko ogledate najbolj pomemben hrvaški kulturni spomenik o hrvaški pisnosti, odkrit leta 1100 – Baščansko ploščo, ki je napisana iz glagoljaške abecede. Zaradi tega odkritja je Jurandvor postala slavna vas, ki jo danes obišče mnogo turistov in vernikov. Ko se sprehajaš po samem zgodovinsko avtentično obarvanem mestu, še posebej po starem delu, resnično začutiš dušo samega kraja. Ozke, stare, slikovite, obmorske uličice so polne življenja, raznoraznih stojnic, majhnih hišic in trgovinic. Vsaka izmed njih izraža svojo unikatno osebnost in te s svojimi skrbno izbranimi toplimi barvami in okrasnimi starinskimi predmeti ter rastlinami popolnoma prevzame. Stari del vas zagotovo ne bo pustil ravnodušnih.

Če si ekstremist, ali pa zgolj ljubitelj aktivno preživetih počitnic, se lahko poslužuješ raznovrstnih vodnih športov in ladijskih dogodivščin, pohodniških in kolesarskih poti(za okoli 50kun pa si lahko najamete tudi gorsko kolo), ali pa se odločiš za plezanje po eni izmed treh urejenih plezališč, ki jih ponuja Baška. Zame osebno je bila popolna zmagovalka pohodniških poti v Baški, raznovrstna pot do Uvale Vele in Male luke. Še posebno všeč mi je bila razgibana pot nazaj čez kanjon Vrženica, ki se je končala ob odkritju številnih čudovitih, čistih zalivov, ki so po mojem mnenju še lepši in bolj čarobni od 1800m dolge plaže – ki v vrhuncu sezone zna biti kar preveč natrpana. Pot se začne in zaključi v znanem FKK kampu Bunculuka, v katerem je pomanjšana ter malo manj oblečena, verzija slavne Baščanske plaže. Ob robu na koncu plaže, pa tudi plezališče. V Baški dolini pa se ne nahaja samo najlepša plaža, ampak tudi najvišji  vrh na otoku Krk. To je Obzova, ki se nahaja na 568 metrih nadmorske višine. Baška je res kraj vreden obiska.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Baška – otok Krk
5 (100%) 1 vote