Vrbnik je prava umetniška muzaTo zgodovinsko, na 48 metrih visoki steni zgrajeno mestece, je naseljeno že od zgodnje kamene dobe in je bilo prvič omenjeno v zapisih iz Dragoslavove darovnice, leta 1100. Sem mnenja, da se v vsakem izmed nas skriva tista umetniška žilica, željna izražanja, ki pa jo prevečkrat zapostavljamo. Vrbnik vam bo s svojo očarljivo arhitekturo majhnih, krivuljastih uličic polnih zanimivih kotičkov, ki kar opevajo starodavne zgodbe, doživete v tem kraju, v srce vtisnil željo po ustvarjanju. Pa naj bo to fotografiranje, pisanje pesmi ali zgodb, risanje ali bilo katera druga vrsta izražanja. Začutili jo boste. Torej če ste umetnik, ki je malce izgubil svoj navdih, se le pogumno odpravite v to čarobno mesto. Obljubim, da vas nebo pustilo ravnodušnih.

Prečudovito mesto Vrbnik

Prečudovito mesto Vrbnik

Pred vstopom v eno najstarejših mest na otoku Krk, se nahaja trg sv. Ivana na katerem je parkirišče, včasih se je na tem mestu nahajalo pokopališče, ki so ga kasneje preselili. Če pogledate na levo stran parkirišča, boste ugledali kip posvečen vojnim žrtvam, ki ga je občina Vrbnik postavila leta 2003. Zraven kipa se nahaja cerkev Sv. Ivana iz obdobja gotike. Tam pa grobovi številnih svečenikov iz tega kraja, ki so vplivali na kulturni razvoj samega mesta. Ob cerkvi pa se lahko sprehodimo tudi skozi manjši, lepo urejen spominski park.Od parka na desno stran se lahko po stopnicah odpravite v hrib do vhoda v stari mestni del. Prvo kar boste zagledali je trg Škujica. Malce pred trgom in na trgu boste našli vse od telefonske govorilnice, bankomata, menjalnice, pekarne, ribarnice, zastonj wifi povezave, manjše trgovinice, frizerja, občine, turistične agencije, bara, gostilne pa do tržnice na desni strani trga z razgledom na hiše, ki se nahajajo nad marino na drugi strani brega. Ko se odpravite po uličici globlje v mesto, boste ob poti videli cerkev sv. Antona Padovanskega, par korakov naprej cerkev Sv. Martina, nekaj vinotek ter prispeli do trga Vrbniškega statuta, kjer se nahaja najbolj znana knjižnica družine Vitezić, ki ima preko 10.000 knjig, od katerih je najbolj znan eden izmed dveh izdanih izvodov: Atlas sveta od Johanna Davida Kochlera, drugi izvod se nahaja v Angliji. Na tem prostoru se nahaja tudi Glagoljaška tiskarna in etnografska zbirka, ter uradna turistična pisarna občine Vrbnik, pred pisarno se nahaja »mala slobodna knjižnica«, kjer si lahko zastonj vzameš knjigo, jo prebereš in vrneš, po želji pa lahko dodaš tudi kakšno svojo knjigo, ki jo želiš deliti s svetom.

Čudovito urejen kotiček v eni izmed uličic

Po samem mestu se nahajajo številne galerije, muzeji in trgovine s spominki, še posebej okoli najbolj znanega zvonika, ki je bil zgrajen iz kamna leta 1527. Pravijo da je bil zgrajen z denarjem, ki naj bi ga našli v Gradcu –  kjer je bilo Frankopansko zavetje. Včasih je pritličje zvonika služilo kot zapor. Če se od cerkve odpravite prodi robu mesta pridete do čudovite ulice nad kovač, ki se vije ob morju in je dom dveh gostilen, kateri sta s svojo lokacijo, tako rekoč – zadeli na loteriji. Prva je restavracija in vinarna Nada, ki ima enkratno teraso z mizami narejenimi iz vinskih sodov in čudovitim pogledom na morje.  Druga je picerija Morska Vila, težko jo opišem z besedami zato priporočam da si jo ogledate sami. Če greste po poti naprej boste prišli pod mestno obzidje in razgledni stolp, do katerega je dostop malce otežen, ker se nahaja med vrtovi domačinov do katerih lahko dostopate iz vrha, stolp pa je ves zaraščen z raznim rastlinjem.  Po poti naprej se po ulici Dverčića, skozi majhna vratca (kot bi bila narejena za male ljudi), vzdignete do trga kralja Zvonimira, kjer boste kmalu zagledali najbolj slavno ulico na otoku in po njihovih besedah na svetu. Domačini trdijo da je to najožja ulica na vsem svetu, v širino na najožjem delu meri le 43cm. Je tudi cilj fotografiranja številnih turistov. Skozi njo sva se brez težav sprehodila tudi midva s Tomažem (Dokaz v galeriji).

S tem sem povzela glavne zanimivosti v starem delu mesta Vrbnik, vendar resnično je to kot grozdje prepleteno mestece z ozkimi, zavitimi uličicami, zelo zanimivo saj ima vsaka hiša svoj čar in zgodovinsko vrednost. Ker je Vrbnik znan po svojih vinogradih, lahko zato v starem delu mesta najdete tudi nekaj vinarn ali pa zasebnih obrtnikov, ki vam z veseljem, brezplačno degustirajo kak kozarček, seveda se spodobi da potem kupite kakšno steklenico vina. Če se okoli mesta odločite za vožnjo z avtomobilom, bodite pripravljeni na zelo ozke ulice, za katere boste rabili kar nekaj manevrskih spretnosti.

Prebijanje skozi ulico

V okolici boste našli še nekaj cerkva ali njihovih ostankov. Bolj zanimiva je  npr. cerkev Majke božje od Zdravlja, ki je bila leta 1859, zgrajena v spomin na žrtve kolere, ki je leta 1855 odnesla 79 življenj. Cerkev je postavljena nad morjem, ob prijetnem parku z igrali ter kipom Popa Blaža, ki budno pazi na mesto.

Vrbnik ima tudi 4 plaže (Nuluk, Pod kovač, Zgribnica in kozica), ki se nahajajo v neposredni bližini, če pa ste pripravljeni oditi malce dlje, vas čaka vrsto skritih zalivčkov, ki so verjetno v glavni sezoni še bolj prijetni za kopanje. Npr. Uvala Potovšće, katera je od Vrbnika oddaljena pribljižno 3km in se do nje lahko zapeljete z avtomobilom. Več o plažah si lahko preberete na naslednji povezavi : http://www.otok-krk.si/plaze-vrbnik/

Vsi željni bolj športnega dopusta, pa se lahko odpravite tudi na številne pohodniške poti, na eno izmed njih sva se odpravila tudi midva s Tomažem. Več o tej izkušnji si lahko preberite na naslednji povezavi: http://www.otok-krk.si/vrbnik-uvala-potovsce-uvala-srscica-vinca-2/

Vrbnik je znan po Vrbniškem polju, polje pa po vinogradih, ki so poleg odličnega grozdja, med drugim tudi odličen kraj za tek. Vinogradi po navadi pomenijo vino, to pa velja tudi v tem primeru. Iz vinogradov med drugim proizvajajo vino imenovano: Vrbnička žlahtina, ki je danes na Hrvaškem zelo dobro znano. Midva sva obiskala vinarno Katunar, ki se nahaja ob cerkvi sv Nedija tik ob tabli za začetek Vrbnika.  Več o tej izkušnji si lahko preberite na naslednji povezavi: http://www.otok-krk.si/vinarija-katunar/

Mesto Vrbnik me je zelo navdušilo in mi ponudilo mnogo idej za ustvarjanje, z veseljem ga bom še obiskala, to pa priporočam tudi vam.

Če vas zanima kje med vašim obiskom bivati, se odgovor skriva na tej povezavi: http://www.otok-krk.si/apartmaji-ulikva/ 

Kako pa je mesto doživel moj sodelavec Tomaž pa si lahko ogledate v tem videu:

One Response to Vrbnik je prava umetniška muza

  1. vladimir kompan pravi:

    Lep pozdrav.Zanima me cena apartmaja za 2, 4 in 6 oseb in kje se ds prehranjevati.Komnpan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Vrbnik je prava umetniška muza
5 (100%) 1 vote