Obisk vinarije Katunar v VrbnikuOtok Krk in na splošno Hrvaška obala ima stoletno tradicijo v pridelavi vin in penin. V starih časih je bilo vino eden glavnih izdelkov na otoku.

S Tomažem sva se odpravila na obisk vinarne Katunar, ki jo najdemo tik pred začetkom table za Vrbnik. Ta družinska vinarna se nahaja na čudovitem Vrbniškem polju, kjer se, do koder vam seže pogled, razprostirajo čudovite vinske trte. Ena od zanimivih informacij ki sva jo prejela je, da je na Vrbniškem polju včasih rasla pšenica, ki je služila za prehrano večjih družin, ki so iz nje pekli svoj kruh, ki so ga potrebovali za preživetje. Vinogradi so se takrat nahajali bolj ob robu na bolj kamnitih področjih, zraven pšeničnega polja. Takrat še ni bilo tržišča, vino se je proizvajalo zgolj za lastne potrebe. Vrbniško polje je včasih poplavljala voda in ni bilo primerno za gojitev vinske trte, pred dobrimi sto leti pa so speljali kanal do morja, tako da se je ob preveliki količini dežja voda lahko odtekala. Od takrat naprej so začeli saditi tudi trto. Pravijo da je bilo včasih, ko je raslo v slabši zemlji, vino drugačnega, celo boljšega okusa.

Tomaž in Toni zadovoljno nazdravita ob kozarčku njihovega črnega vina

Vinarna Katunar danes nadaljuje stoletno družinsko tradicijo vinogradništva in vinarstva, ki je doživela razcvet v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Kot vse ostale proizvodnje vina v tej regiji do konca 80-ih let, je bila tudi družina Katunar povezana z lokalno zadružno kletjo – ker je bil do leta 1990 to edini možni način poslovanja. Razlog da se jim je v devetdesetih letih vse začelo odpirati je  to, da so začeli vlagati v nove tehnologije. Združevali so tradicionalni način vinogradništva z novimi praksami v vinarstvu. Bili so med prvimi, ki so uvedli nadzorovano hladno fermentacijo in med prvimi, ki so začeli proizvajati peneča vina. Začeli so saditi tudi nove vinograde na starih vinarskih pozicijah ob Baški. Vinarna Katunar zadovoljno ostaja ena manjših butičnih vinskih kleti, in v tem duhu uspešno širi prisotnost na izvoznih trgih. Ob obisku so nama ponudili degustacijo njihovih vin in povedali da imajo na pri njih na voljo tudi druge domače Krške izdelke: npr. marmelada,sir itd.

Na voljo imajo sedem različnih vrst vin in štiri različne vrste domače žganja. Od vin je verjetno najbolj znano črno vino Kurykta NIGRA, ki sva ga ob obisku dobila v dar tudi midva. Njihova vina so dobila že veliko število priznanj na raznih tekmovanjih, ki jih lahko vidite na steni njihove recepcije. Njihovo vino so pili tudi papež Janez Pavel drugi v času njegovega obiska na Hrvaškem, kitajski predsednik Hu Jintao med formalno večerjo, Takratni predsednik ZDA George Bush, ki je z njim nazdravil ob zavezništvu s hrvaškim kolegom Stjepanom Mesićem. Ob njihovi penini Biser Mora pa je užival tudi Vladimir Putin.

Pogled na Vrbniško polje

V prostoru kjer imajo shranjena vina se nahaja tudi »vinorell galerija«, kjer imajo razstavljene slike, ki so narisane z vinom. V tem prostoru sprejmejo tudi večje skupine gostov, kateri ob predhodni najavi dobijo pravi sprejem ob pokušini vin ter degustaciji še ostalih dobrot, ki jih pripravijo zanje. Celoten prostor ima steklen pogled na čudovito Vrbniško polje, ki daje vinarni še poseben čar. Zunaj imajo pod oljkami tudi vrsto sedišč, kjer deluje Pečenjara sv. Nedija – grill terasa in vinski bar, imenovana po cerkvici sv. Nedija, ki se nahaja tik ob cesti.

IMG_9035

Slika narisana iz njihovega črnega vina.

No, več pa si oglejte v galeriji, saj pravijo da slika pove več kot tisoč besed. Okusa vin pa vam s sliko ne morem opisati, zato če se odpravite v Vrbnik, se le ustavite v vinarni Katunar, in poizkusite njihove proizvode z stoletno tradicijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Obisk vinarije Katunar v Vrbniku
5 (100%) 2 votes