PunatMesto Punat je zagotovo najbolj znano ravno zaradi ogromne marine, katera je zagotovo ena izmed najbolj prepoznavnih marin na celem Hrvaškem. Poleg same marine pa Punat slovi tudi po na splošno zelo razširjenem turizmu saj je v sezoni slednji vedno čisto polen turistov.
PunatPunat je malo večje naselje katero spada pod samo občino Punat. Samo naselje je tudi drugo največje naselje na celem otoku , ki leži na jugovzhodni strani Puntarske drage, nedaleč stran od plitvega in ozkega preliva Usta. Kot večina krajev na Jadranu se tudi Punat deli na dva dela in nam,reč starejše naselje, katero je malce oddaljeno od same obale ter novejše naselje, katero se že zaradi turističnih razlogov nahaja ob obali. Seveda je glavna gospodarska smer kot že prej omenjeno turizem. V sami preteklosti naselja je bila v tem okrožju najbolj znana ladjedelnica, katera je bila nekdaj povezana z marino. Sedaj sta ladjedelnica in marina ločeni, marina Punat pa je postala najbolj znana marina na Hrvaškem in je tako označena kot navtični center Hrvaške. Punat se lahko pohvali s kar dvema izjemnima avtokampoma ter enim večjim nudističnim kampom. Prav tako lahko v samem kraju najdemo ogromno različnih apartmajev ter tudi štiri hotele.

Zgodovina naselja Punat

Kot že omenjeno je v zgodovini mesta Punat najbolj znana sama ladjedelnica, s katere se je okoli leta 1964 začela razvijati tudi sedanja marina. Skupaj z ladjedelnico je bila tako sedaj najbolj znana marina na hrvaškem združena vse do leta 1994, ko so se do končno razšle. Med najstarejše zgradbe v samem kraju spada ”stari toš” mlin za olive, kateri je bil postavljen že v osemnajstem stoletju. Prav tako kot vsi ostali obmorski in morski kraji ima tudi naselje Punat ogromno cerkvic, ki segajo vse nazaj v srednji vek. Tja segajo tudi naselitve in prvi, ki so živeli tukaj so bili Iliri, Rimljani in Grki. Leta 1377 se je Punat imenoval Villa di Ponte in v tem času je veliko ljudi hodilo tja živet. To je bila ideja vojvod, ki so hoteli zavarovati zaliv in most pred sovražniki. V tem času so potem prebivalci živeli predvsem od ribolova in olivnega olja.

Punat
Oceni tole stran