Plezanje Krk : Plezališča BaškaBaška, občina s katero se lahko pohvali otok Krk,  je poleg raznovrstnih pohodniških poti znana tudi po 3 plezališčih: ( Bunculuka, Belove Stene in Portafortuna ).  Na vse te stene se povzpenjate na lastno odgovornost. Priporočamo, da za svojo varnost dobro poskrbite z vso potrebno plezalno opremo, ne pozabite na čelado.

Plezališče Portafortuna

Portafortuna je popularno plezališče v Baški. Nahaja se med drago Baščansko in Punatom. Sezona plezanja traja od Marca pa vse tja do Novembra.

Parkirišče, od katerega je potrebnih okoli 20 minut da prispete do stene, se nahaja pod prelazom Treskavac, to je okoli deset kilometrov od Baške. Parkirišče boste najlažje našli, če boste pozorni na staro, sprano modro stavbo (bivša diskoteka Portafortuna), ki se nahaja nasproti. Ko parkirate, se odpravite po cesti proti Punatu, preko mostu, in kmalu boste na svoji levi strani zagledali breg ter stezo, po kateri se dvignete do plezališča. Ob poti boste prečkali dvoje vrat v ogradi. Držite se dobro uhojene poti in po okoli 15 do 20 minutah boste prispeli na cilj.

Plezališče se nahaja na kar strmi lokaciji, da sem prišla do želene stene, sem morala že kar plezati po vseh štirih in biti posebaj previdna, da kam ne spodrsne, saj bi se kar hitro lahko odkotalila v dolino. Pod steno ni bilo prav veliko prostora za preobuvanje, kar zame, ker sem še začetnik, mogoče ni bil najboljši prvi vtis. Vendar se je moje mnenje, že v trenutku ko sem se začela vzpenjati spremenilo. Stena je bila na otip popolna, kar vabila je po plezanju, ta njen siv ter rumen, malce oster ter od vode razjeden apnenec je vse skupaj spremenil v zelo prijetno izkušnjo. Ko se povzpneš na vrh stene te prevzame čudovit razgled. Za nekaj trenutkov sem z odprtimi usti kar zrla v daljavo in nato s polnimi pljuči vdihnila ta okus svobode in zajela čudovit občutek sedanjosti, ki ti ga prinese osvojen vrh stene.

Na voljo je veliko lahkih in srednje težkih smeri, tako, da je plezanje idealno tudi za začetnike ter manj izkušene plezalce. Se pa najde prostor tudi za težje linije. V sektorju A so stene kratke in bolj intenzivne, sicer pa so smeri dolge tudi preko trideset metrov, opremljene pa v večini z INOX ekspanzijskimi klini. Plezališče se skrije v senco že zgodaj popoldan, zato za plezanje ni prevroče niti sredi poletja. Strokovnjaki priporočajo, da za plezanje vedno nosite čelado, saj se nad plezališčem lahko pojavijo tudi ovce, ki pa znajo sprožiti kamenje.

Nekaj časa sem z užitkom opazovala tudi bolj izkušene plezalce, ki so se podali na bolj zahtevne smeri. Seveda pa so v vsej svoji lepoti postali tudi žrtev mojega fotoaparata.

Plezalisce Portafortuna plezalec

Plezanje Krk : plezalec

 

Plezališče Bunculuka

V Baški se nahaja vsem poznan FKK kamp Bunculuka. Do tja sva se z Tomažem odpravila peš, lahko pa se pripeljete tudi z avtom. Ko ste enkrat v kampu, se mimo recepcije odpravite do plaže in nadaljujete pot proti vzhodu, kar vam bo vzelo 5 minut. Steno zagledate že od daleč. Kljub atraktivnosti stene se nisva odločila za plezanje saj kvaliteta skale ni najboljša. Apnenec je dokaj krušljiv, vendar pa je kljub temu leta 1996 postala to prva stena na otoku Krku, ki je bila opremljena s svedrovci. Kljub slabi kvaliteti skale pa je to postalo popularno plezališče, zato so ga junija 2008 tudi prenovili in malce razširili. Danes je na voljo 10 dobrih in na gosto opremljenih smeri s pogledom na morje. Najvišja višina je 15 metrov. Dejstvo da se plezališče nahaja tik ob morju je definitivno pripomoglo k priljubljenosti plezališča. V poletnem času se po peti uri popoldan nad plezališče spusti senca, kar je popolno če želite kombinirati, najprej kopanje v morju ter nato večerno plezanje.

plezanje krk Bunculuka

Plezanje Krk Bunculuka – stena

 

Plezališče Belove Stene

Plezališče Belove stene se nahaja med Drago Baščansko in Punatom. Manjše parkirišče za plezalce se nahaja okoli 100 metrov za mostom na vaši desni. Najlažje ga boste prepoznali po kameni črki iz glagolice, ki se nahaja na samem parkirišču, (razvidno iz galerije). Zelo pomembno je da ne zgrešite prave, z puščicami, lepo označene poti, saj se v nasprotnem primeru, lahko kaj hitro znajdete med trnjem in se izgubite v gozdu. Pot začnete tako kot je označeno na fotografiji.

plezanje krk

Plezanje Krk – Belove stene: (za začetek poti sledi puščicam)

 

Od parkirišča do sten vam bo pot vzela približno pol ure. Bodite pozorni da sledite rdečim puščicam. Po približno enem kilometru boste prispeli do travnatega platoja, ter v skalnati okolici nad sabo ugledali prelepe Belove stene. Nad njimi pa se nahaja najvišji vrh na Krku – Obzovo.  Legenda pravi da je plezališče ime dobilo po kralju Belem, ki se je menda v amfiteatru pod stenami skrival pred Turki.

Stene so lepo urejene z opremo iz nerjavečega materiala. Smeri potekajo po odličnem in ostrem apnencu. Plezanje je omogočeno preko celega dneva, tudi ob najbolj vročih dnevih, zahvala za to pa gre različno obrnjenim stenam, ki se ohlajajo s pomočjo popoldanskega vetriča, ki rad zapiha po Baščanski dolini. Treba pa je biti pozoren, da se ob najbolj vročih dneh na pot odpravite zgodaj zjutraj, in se na ta način izognete žgočem soncu, ki zna biti ob pol urni hoji do sten kar naporen.

 

Toliko o najini izkušnji s plezališči na otoku Krk. Upam da ste ljubitelji plezanja dobili kakšno novo informacijo, in se boste v prihodnosti tudi sami odpravili na raziskovanje plezališč v čudovito Baščansko dolino.

Kategorija: plezanje Krk

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Plezanje Krk : Plezališča Baška
5 (100%) 1 vote