Kulturno zgodovinska pot v okolici MalinskeČe si želite raziskati okolico Malinske, skozi zgodovino in kulturo tamkajšnjih spomenikov ter cerkva, vam priporočam da se odločite za obisk 6 znamenitosti ki so razporejene po različnih kotičkih Malinske. Pot je prvotno zamišljena kot pešpot, saj tako zares doživite tisti pravi raziskovalni duh, medtem ko se pomikate od točke do točke in dosežete cilj svoje poti. V primeru da si ne želite dodatne rekreacije ampak vas zanima zgolj ogled znamenitosti, se lahko do njih odpravite tudi z avtom. 

  1. Pot lahko pričnete v Kraju Fumak, kjer se po prodnati poti označeni z oštevilčenimi kamni križevega pota, vzpnete na manjši hrib nad rtom Pelova. Na hribu se nahaja spomeniški križ, ki ga je postavil Peter Trp iz kraja Turčići, ker si je to zaobljubil med svojim življenjem v tujini. Na hribu Fumak boste lahko uživali v čudovitem razgledu na zaliv Čavlena, otok Cres in večji del Kvarnerja. V bližini se tik ob morju v zalivu sv. Martina, nahajajo tudi ostanki cerkvice sv. Martina. Danes tam lahko vidimo le nekaj kamenja na katerem stoji manjša kapelica v kateri moli mati Marija. Po želji si lahko ogledate tudi to.

 1 (2) 1 (3) 1 1+ sv martin

  1. Naslednja točka je samostan Sv. Marije Magdalene v Poratu, ki je od prve točke oddaljena približno 50 minut hoje. Samostan je ena najbolj znanih znamenitosti v okolici Malinske. Do njega boste prišli mimo luksuznega hotela Pinia z čudovitim travnatim vrtom in ležalniki. Že od daleč boste lahko opazili nune, ki se po navadi sprehajajo v okolici cerkve. Če si želite ogledati muzej s sakralno zbirko, pozvonite na vrata, ki se nahajajo v kotu poleg cerkve, ki je stara že več kot 500 let. Tam bo vedno na voljo kdo, ki vas bo sprejel in vam razkazal muzejsko zbirko, v kateri boste videli vrsto zgodovinskih knjig, starih meniških oblek, kopije najbolj pomembnih hrvaških glagoljaških zapisov,kamenih spomenikov in ostalih predmetov. Nato boste vstopili še v prostor kjer imajo shranjeno starodobno napravo imenovano »toš«, ki je bila leta 1850 zgrajena v samostanu za procesiranje oliv in vrsto poljedelskih orodij, ki jih boste lahko videli na steni v tem prostoru. Ko si ogledate muzej se spodobi da pri izhodu nekaj napišete v knjigo vtisov, saj jim to veliko pomeni. Poleg knjige pa se nahaja tudi skrinjica kamor lahko vstavite nekaj kun, ki so namenjene vzdrževanju tega glagoljaškega meniškega samostana imenovanega (trečeredci).

2 (1) 2 (2) 2 (3) 2 (4)

  1. Od znanega samostana vam bo do naslednje točke vzelo približno 35 minut časa. Na kraju, kjer se danes nahaja pokopališče oz. po njihovo Groblje Sv. Apolinara v Dubašnici, se je do leta 1855 tam nahajala cerkev sv. Apolinara, ki je bila takrat z pomočjo volov(živali) prestavljena v vasico Bogovići. Za njo je ostal le zvonik z motivi iz poznega gotskega obdobja, zgrajen leta 1618. Še danes se lahko opazijo sledi od cerkve na katero je bil nekoč naslonjen ta kamniti zvonik. S pomočjo sledi na zvoniku, se lahko izmeri tudi višino cerkve. Dolžina tega pokopališča obdanega z cipresami meri 50 metrov širina pa 40 metrov. Tišina tega svetega kraja je le občasno prekinjena z zvoki golobov in fazanov, ki gnezdijo v okolici.

 3 2 3

  1. Do četrte točke vam bo pot vzela približno 25 minut. To točko predstavlja križ na razpotju ceste Bogovič-Sv.Anton-Milovčići. Križ na področju Bunićevo (nad novim pokopališčem, na glavni cesti proti Krku) nosi napis: Sveto poslanstvo in datum 17. December 1863. Križ je po ljudskem izročilu povezan z zgodbo o misijonarjih, ki so nad lisicami, ki so povzročale škodo spustili urok. Po tem uroku naj bi lisice izginile iz celotnega otoka. Po drugi svetovni vojni pa naj bi se ponovno pojavile.  

4

  1. Od tam se odpravite do pete točke, ki se nahaja tik ob glavni cesti na levi strani če gledamo proti Krku. Tam boste ob cesti zagledali tablo, ki je usmerjena v gozd in označuje Kapelo sv. Ivana de Matha (Matahara). Kapela se nahaja v gozdu, katerega lastnik je Ivan Kraljič iz Oštrobradića. Na tem zemljišču je bila med ruševinami kapele najdena slika St. Johna de Math, katera se danes nahaja na steni novo zgrajene kapele, ki je bila sad radodarnega dela priseljencev iz Amerike. Ta kapelica je danes v lasti prebivalcev Dubašnice.

5 5 1 5 3 

  1. Zadnjo točko pa predstavlja Cerkev sv. Petra na Vehru, ki se dviga nad vasico Gabonjin. Do cerkve iz same vasice Gabonjin vodi zanimiva in poučna, dvesto metrov dolga glagoljaška pot, ki se razteza po griču proti cerkvi sv. Petra in vsebuje 37 kamnitih plošč z vklesanimi črkami celotne glagoljaške abecede. Pot so kasneje poimenovali: Pot glagoljaša sv. Petra GABONJIN. Do same cerkvice vodi več poti vendar je ta definitivno najbolj zanimiva, zato vam priporočam da se najprej odpravite do vasi Gabonjin ter se od tam povzpnete do zadnje točke, kjer vas bo na hribu pričakala starodobna cerkev iz leta 1279. Ob cerkvi se nahaja prelepa razgledna točka, iz katere vidimo že prej omenjeno vas ter večji del severnega dela otoka Krk. Kadar je jasna vidljivost pa nam razgled seže celo do najvišjega vrha Istre – Učke, ter ostalih obmorskih krajev. Tako dobra vidljivost pa je tudi razlog da je bila tukaj stražna točka iz katere so knezi nadzorovali beneške ladje, ki so plule čez Kvarnerski zaliv. 

Možnosti dostopa do cerkve sv. Petra:

– Gabonjin – St. Peter 20 minut – Ljutići – St. Peter uro in 25 minut – Rasopasno – St. Peter 45 minut

 6 3  6 2  6

Če se boste na ogled vseh 6 točk odpravili peš, se bo to pohajkovanje spremenilo v celodnevni izlet. Priporočam vam uporabo zemljevida in obilico sreče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kulturno zgodovinska pot v okolici Malinske
Oceni tole stran