Hrvaški kraški biser na otoku Krk predstavlja Jama BiserujkaJama Biserujka je edina kraška jama na otoku Krku, ki je urejena za sprejem obiskovalcev, zato sva se s Tomažem odločila da jo obiščeva. Namenila sva se proti vasi Rudine, kjer sva sledila še kar dobro označeni poti, ki naju je z smerokazi pripeljala do večjega brezplačnega parkirišča, kjer sva naslednjih 100 metrov poti proti jami Biserujki nadaljevala peš.

IMG_5419

Peš vstop proti jami – Jama Biserujka

Vstopnice za v jamo se kupijo v hišici, kjer je tudi vstop v notranjost jame. Odrasli boste za vstop v Jamo Biserujko odšteli 20 Kn, cena za otroke od 5-12 let je 12 Kn, otroci do petega leta pa lahko vstopijo brezplačno.

Vstop v Jamo, kjer se kupijo tudi vstopnice. – Jama Biserujka

Ko sva kupila vstopnice, so nama sporočili da se bo čez 20 minut možno pridružiti skupini in imeti voden ogled jame. Zato sva malo počakala in si med tem ogledala številne informativne table ter bližnji razgled na prečudovit Slivanjski zaliv.

Informativne table – Jama Biserujka

Razgled na Slivanjski zaliv – Jama Biserujka

Po 20 minutah nas je tamkajšnja zaposlena popeljala v to manjšo, 110 metrov dolgo jamo.

Jama Biserujka

Kljub svoji velikosti pa se Jama Biserujka ponosno ponaša z polno zbirko čudovitih stalaktitov, stalagmitov ter kalcitnih stebrov, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega. V poletnih mesecih je jama poleg vseh svojih lepot lahko tudi enkraten način da se ohladite, saj njena temperatura znaša okrog 14 stopinj.

Jama Biserujka - otok Krk

Jama Biserujka – otok Krk

Vodička je jamo predstavila v hrvaškem, italijanskem ter nemškem jeziku. Ogled je trajal približno 15 minut. Izvedeli smo, da je bila jama odkrita pred približno stotimi leti. Legenda pravi, da je bila pred leti Jama Biserujka kraj, kjer so pirati skrili svoje zlato. Od tu pa izhaja tudi njeno ime.  Jama je zelo lepo osvetljena, tako da sva lahko naredila nekaj čudovitih fotografij tudi brez uporabe bliskavice. Fotografiranje z bliskavico ni dovoljeno in sicer iz razloga ker je jamski ekosistem zelo krhek, ter bi že z bliskavico lahko porušili njegovo ravnovesje.

Jama Biserujka

Jama Biserujka

Izvedeli smo tudi, da je najbolj znan prebivalec jame endemitski rakec ali po njihovo (Krčka špiljska babura), katerega je Jama Biserujka edino prebivališče na celem svetu. Po krajšem ogledu jame sva se z Tomažem odločila da se odpraviva raziskati tudi bližnjo okolico.

Zadovoljen prihod iz jame Biserujke

Zadovoljen prihod iz jame Biserujke

Le nekaj minut stran se lahko sprehodiš po lepo označeni poti do Slivanjskega zaliva, za katerega pravijo da se ponaša z eno najlepših plaž. O tem se lahko odločite sami. V prejšnjem stoletju so dobili idejo, da bi se na kraju kjer sedaj vidimo te kamene ostanke zgradil »beli hotel« vendar pa je na žalost ostalo samo pri nedokončani ideji. Po mojem mnenju pa so prav te ostanki tisti, ki prinesejo zalivčku nek poseben čar.

Plaža v Slivanjskem zalivu

Plaža v Slivanjskem zalivu

Mirni kotiček v Slivanjskem zalivu

Mirni kotiček v Slivanjskem zalivu

Ko sva se iz zaliva vračala proti parkirišču, pa sva srečala tudi številne živalske prijatelje ki so se radovedno ozirali naokoli.

IMG_5430

Martinček v okolici – Jama Biserujka

Če se tudi sami odpravljate na raziskovanje otoka Krk, vam priporočam da si vzemite nekaj časa, se odpravite v Rudine in si oglejte jamo Biserujko ter njeno prečudovito okolico. – ne bo vam žal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Hrvaški kraški biser na otoku Krk predstavlja Jama Biserujka
Oceni tole stran