Aktivnosti v Uvali SolineOd ogleda zgodovinskih ostankov cerkve sv. Petra do plavanja na otok Škojić ter na koncu zdravilna blatna kopel. Vse to vam ponuja Uvala soline.

Uvala Soline se ponaša z mnogimi zanimivostmi in zgodovinskimi zgodbami v katerih se lahko z malce domišljije znajdemo tudi sami, medtem ko se sprehajamo po tej avtentični pokrajini.

Ena izmed izumrlih oz. zapuščenih vasi v prvem desetletju prejšnjega stoletja v regiji Dobrin je vasica imenovana Šugare, ki se nahajajo blizu vasi Rudine vendar še vedno spadajo pod območje kjer se nahaja Uvala Soline. S Tomažem sva se odločila da poiščeva ostanke cerkve svetega Petra, ter se odpravila na pot. Kaj kmalu sva iz ceste opazila znak z smerokazom. Avtomobil sva pustila ob poti ter se skozi pastirsko ograjo odpravila proti obali. Potko so krasila različna drevesa, nizko rastje, na levi in desni strani sva opazila nekaj predmetov, ki so lovili deževnico za žejne koze, katerih nisva opazila, vendar sva vedela da so bile tam saj so po poti pustile svoje okrogle sledi.

Uvala Soline - blatno jezero

Uvala Soline – blatno jezero

Čez nekaj metrov sva se približala obali ter se sprehodila mimo prijetnega zaliva. Na desnem bregu sva zagledala cerkev sv. Petra, oz. kar je ostalo od nje. Ta cerkev je posvečena svetniku Petru, ki naj bi varoval ključe nebes. Pravijo da je del teh nebes prisotno prav tukaj na tem kraju, kjer v avtentični Uvali Soline stojijo ostanki te srednjeveške kapele.

Ko sva se sprehodila na drugo stran cerkve sva pred seboj zagledala otok Škojić. Čeprav je majhen pa je s svojo karizmo ter razvalino na sredi otoka oddajal neko posebno energijo, pritegnil je najino pozornost zato sva se odločila da bova nanj kar odplavala. Med plavanjem sva ugotavljala koliko metrov je otok Škojić oddaljen od kopnega, najine ocene so se z končnim preverjenim rezultatom kar skladale. Ugotovila sva da je od obale oddaljen 450m. Ko sva prispela na otok je ruševine stare restavracije ki je zgrajena na sredini, obdajalo mogočno bodeče rastje, zato se na otoku nisva prav dolgo zadrževala in zelo kmalu odplavala nazaj. Ponosna sva preplavala 900 metrov, ter se nato odpravila na zaslužen zdravilni blatni tretma v zaliv Meline. O čem govorim?

Sončenje v blatu - Uvala Soline

Sončenje v blatu – Uvala Soline

Uvala Soline se ponaša z prav posebnim zalivom kjer se lahko namažete z zdravilnim blatom. Tam boste opazili veliko ljudi, ki so od glave do pet namazani z blatom ter se sprehajajo po plaži, ali pa ležijo v blatu in se sproščajo. Mnogi ljudje so z učinki terapevtskega blata tako zadovoljni da se vedno znova radi vračajo nazaj. V današnjem času je plaža namenjena kopalcem in sprehajalcem po dolgi promenadi ki se razteza proti morju, včasih pa je bilo na tem mestu polno sodov, v katerih so domačini noč in dan kuhali sol. To so kasneje zamenjali za moko, sladkor in podobne izdelke s katerimi so trgovali.

Plaža je plitva in je primerna za družine z otroki. Zanimivo je da lahko hodiš nekaj 100 metrov medtem ko ti voda sega le do kolen. Destinacija je priljubljena tako med mladimi kot starimi. Ponuja možnost dobre zabave, piknik ob morju, ter igranje odbojke in nogometa na sami blatni plaži. Starejši pa se zelo radi namažejo z zdravilnim blatom ter nato poležavajo na promenadi oz. tako imenovani »Štradi«

Blato, Tomaž in jaz - Štrada

Blato, Tomaž in jaz – Štrada

 

Kot vidite na slikah sva tudi midva z Tomažem izkoristila to zdravilno blato ter se prepustila zanimivi izkušnji, na katero toplo priporočam, da se ob priložnosti odpravite tudi sami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Aktivnosti v Uvali Soline
5 (100%) 2 votes