Obisk trdnjave Gradec in cerkve sv. Krševana v okolici VrbnikaV občini Vrbnik se v otoški notranjosti med gostim gozdom skrivajo danes zapuščene ruševine srednjeveške trdnjave iz dvanajstega stoletja, kjer so bivali krški knezi Frankopani, ki so z večanjem svoje moči širili posestva tudi izven otoka Krka. Krški knezi, so se kot otoški fevdalci pojavili v začetku 12. Stoletja, ko so dobili otok od Mlečanov. Po predvidevanju izvirajo prav iz Vrbniškega področja iz matičnega dvorca Gradec nad drago Vinderska. 15. Junija 1388 leta so knezi s Krka sprejeli statut otoka Krka napisan v hrvaškem jeziku z glagolico. Vrbniški statut je hranjen v prepisu iz leta 1526 do leta 1961 v privatni lastnini notarske Vrbniške družine Petris. Danes se hrani v knjižnici v Zagrebu. Frankopani, ki so ob Zrinskih najslavnejša hrvaška družina, so imeli številne dvorce in so razvili mnoga mesta. Na otoku Krku iz katerega izvirajo, se njihov priimek omenja z Gradcom v krajih Vrbnik, Baška, Krk, Dobrinj, Omišalj in na otočku Košljun. Na kopnem je priimek omenjen v zgodovinskem Vinodolu z krajem Grobnik, Trsat, Bakar, Kraljevica, Crikvenica, Novi Vinodolski, Ledenice, Bribir, Grižane, Drivenik, Hreljin, proti Senju pa še Bosiljevo, Brinje, Modruš, Ogulin, Novigrad, na Dobri, Ozalj, Ribnik… Na otoku Krk med sedmimi mesti povezanimi s priimkom te družine je najmanj poznan Gradec pri Vrbniku, najstarejši dvorec Krških knezov. Ruševina cerkvice, ki nosi ime po knezu Nikoli I., ki jo je dal graditi, je bila končana 1323 leta. Ker krški knez imenuje dvorec Gradec s svojo očetnjavo, lahko sklepamo, da je mesto bilo že nekaj generacij v lastništvu družine Frankopanov. Gradec je zapuščen v 15. Stoletju in od njega so ostale samo ruševine.

IMG_8527

Ruševine srednjeveške trdnjave iz 12. st

Če se odločite za obisk trdnjave v Gradcu, vam priporočam da se spotoma ustavite še v bližnjem kraju Stoza, ter se odpravite na ogled ostankov cerkve sv. Krševana, ki naj bi bila opustošena zaradi legende o tam zakopanem zakladu. Iz svojih izkušenj vem, da je bilo potrebno v samem kraju večkrat vprašati za pot do ostankov cerkvice, saj je vse skupaj čisto brez kakršnekoli oznake ali smerokaza. Komaj da ugotoviš da se nahajaš v kraju Stoza, zato priporočam, da imate pri roki zemljevid ali pa če imate gps napravo. Torej ko boste prišli v vasico Stoza, bodite pozorni na prvo hišo, v smeri proti Gradcu. Čez približno petdeset metrov od hiše številka 1, se na levi strani pokaže pot, ki pelje v hrib proti cerkvi sv. Krševana. Ko prideš do konca poti, se ozreš nazaj in vidiš čudovit razgled nad otokom, veš da si na pravem koncu.

IMG_8535

Vidite ta razgled? Potem ste na pravem kraju

Ob koncu poti poleg nekakšne stavbe parkiraš svoje vozilo, ter se povzpneš čez kamnito škarpo, katero vidite na sliki. Sprehodite se mimo črede ovac in kmalu boste na svoji levi uzrli ostanke te zgodnje romanske cerkve iz 12 st., ki pa je bila v uporabi vse dokler niso v Garici zgradili nove kapele.  Ko si boste ogledali ostanke cerkve in se boste odpravili nazaj, se normalno spustite iz hriba po cestici od koder ste prišli in nato v križišču zavijte levo proti Gradcu. Od tam se bo vila ozka, makadamska, gozdna pot, ki vas bo pripeljala do razpotja, kjer sledite smerokazu za Gradec in se peljete naravnost, naprej v gozd, vse do koder se da priti z avtom. Parkirate ob poti, ter se peš podate par metrov naprej do table, ki označuje pešpot Gradec (utrdba) in še dve pohodniški poti RISIKA in KRAS – (Glejte galerijo). V smeri utrdbe se podate še nekih 50 metrov naprej v gosti gozd in kmalu boste zagledali zidovje utrdbe Gradec. Okolica je res zapuščena in prekrita z zelenim rastjem, ki počasi razjeda obzidje. Potikanje okoli obzidja in plezanje po njem se izvaja na vašo lastno odgovornost, midva sva se kljub temu povzpela na utrdbo po nekakšnih iz obzidja zgrajenih “stopnicah” ki se nahajajo bolj na notranji strani. Na obzidje so se v tistem času povzpeli po lesenih konstrukcijah, ki so jih v primeru obiska nepridipravov lahko odmaknili.  Ob utrdbi lahko vidite tudi ostanke cerkve Sv. Nikola, ki naj bi bila zgrajena leta 1325. Tudi ta cerkev je vsako leto bolj prekrita z močjo narave.

Ostanki cerkve sv. Nikola

Gradec nima mnogo obiskovalcev, in je premalo oglaševan. Glede na legendo o tam zakopanem zakladu, bi lahko Gradec postal pravi tematsko-turistični kraj. Pravijo, da so tam med prekopavanjem odkrili določen zaklad, s katerim so kasneje plačali gradnjo zvonika na cerkvi v Vrbniku. Vse to bi lahko skupaj povezali v super zgodbo in kraju vrnili malce življenja, z raznimi prireditvami in dogajanji, v nasprotnem primeru je velika možnost, da bo kaj kmalu utonil v pozabo. 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Obisk trdnjave Gradec in cerkve sv. Krševana v okolici Vrbnika
5 (100%) 1 vote