Rajska cesta do rajskega počutja v MalinskiZagotovo ste že slišali za mesto Malinska? Tam se je nahajal svetovno znani hotelski kompleks Haludovo, kjer so se v poznih sedemdesetih letih zabavali mnogi svetovni bogataši, med drugim tudi Hugh Heffner in njegova elita. Ko je kompleks padel v dolgove in se ni mogel več vzdrževati, je z odhodom bogatašev počasi propadel. Haludovo je padel v pozabo, in se na takrat najbolj prestižnem kompleksu, danes na žalost nahajajo le še njegovi zapuščeni ostanki. Na našo srečo pa je v senci mediteranskega rastlinja ostalo nekaj čudovitega. Tam se še vedno nahaja rajska plaža ob kateri pa vodi čudovita rajska pot/cesta. Dostop do samega začetka plaže je dokaj enostaven. Če prihajate z avtomobilom, morate tik pred vhodom v Malinsko zaviti desno proti Haludovu. Peljete se mimo danes zapuščenega in uničenega hotelskega naselja do konca ceste, kjer lahko zastonj parkirate v senci, poleg stare restavracije. Spustite se do morja in pojdite desno, in prispeli boste do začetka dobro vzdrževane rajske ceste, ki v širino meri približno dva metra. Pred vami je okoli kilometer in pol fantastične rajske steze. Cela pešpot ali kot pravijo Italijani promenada, je na desni strani obdana z gostim borovim gozdom, medtem ko na levi strani po celi dolžini lahko dostopate do morja. Plaže ob poti so po večini obdane z precej ostrimi vrhovi skal, zato se je potrebno malce sprehoditi in najti pravi kotiček kamor se lahko postavi ležalnik ali položi brisača. No, obstaja kar nekaj prijetnih lokacij z očarljivimi majhnimi prodnatimi plažami, vendar jih običajno zasedejo že v zgodnjih jutranjih urah. Dostop do morja ni ravno lahkoten, zato se je že mnogokrat porajala želja, da bi se zgradile stopnice po katerih bi se lahko spustili v morje.

Vabljiva pot, kajne?

Na sami plaži boste tudi v srcu sezone težko videli kakršno koli aktivnost, tam ni tušev, kioskov z hrano ali pijačo, zato vam priporočam da si vse potrebno vzamete sabo. Večji del plaže je neuradni FKK, kjer vam nihče nebo zameril če boste odvrgli svoja oblačila, vendar pa pričakujte da se bo po poti sprehajalo veliko ljudi, parov, posameznikov (oblečenih in nagih).  Proti koncu poti se rajska cesta spremeni v nekoliko bolj »divjo« pot, in hoja po njej postane malček bolj zahtevna. Naslednji kilometer se ob tej poti nahaja gejevska plaža kot pa tudi plaža za swingerje, ki si želijo malce več zasebnosti, to omogoča tudi bolj gosto rastje, ki plažo zaščiti pogledov in ji zagotavlja bolj prijeten stik z naravo.

Rajska steza je odlična za tek ali sprehod. Ko sem se sprehajala po njej, sem se resnično naužila nekega mirnega meditativnega občutka, h kateremu je pripomogla ta neokrnjena narava. Borov gozd sprošča aromatične vonjave, ki se prepojijo skupaj z dišavami slanega morja. Ob poti je postavljenih tudi nekaj lesenih in kamniti klopi, kjer se lahko usedete, sprostite, globoko dihate, ter se ob pogledu na modro, zeleno morje naužijete te mogočne energije narave, ter se prepustite svetlikajočem soncu, ki prodira skozi liste in vejice ter greje vaše telo. Prepričana sem, da je ta mirna pot in plaža, cilj tudi tistih, ki se radi poslužujejo meditacije in zato oddaja še bolj posebno, pozitivno in pomirjujočo energijo.

Klopca ob rajski cesti

Če ste ljubitelj teka, sprehodov, miru, narave, pozitivne energije in dovolj samozavestni da sprejmete malo drugačnosti, ter se ne ustrašite vsakega nagca, vam toplo priporočam da obiščete ta čudoviti »rajski put« ali po naše rajsko cesto.

Vabim vas k ogledu čudovitih fotografij na začetku članka, s katerimi upam da vam približam idejo kako zgleda pot. Vendar verjetno sami veste, da slika zelo težko zavzame tisto pravo živo izkustvo, zato vam priporočam da pot osebno doživite.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Rajska cesta do rajskega počutja v Malinski
Oceni tole stran