Po obmorski poti na obisk k sv. Mariji Magdaleni.Iz centra Malinske do slavne vasice Porat, vas bo odpeljala prijetna obmorska pot, ki vam bo pomagala da ta kraj resnično začutite, ter ob enem odkrijete tudi zalive, ki se ne nahajajo ravno v centru Malinske. Ob raziskovanju mesta, sva se za to pot odločila tudi midva s Tomažem, ob enem pa sva to izkoristila tudi za ogled zloglasnega meniškega samostana, ki stoji ob cerkvi sv. Marije Magdalene. V samostanu je danes urejen muzej s sakralno zbirko, kot tudi z uporabnimi predmeti iz preteklosti, ki so jih nekoč v tem kraju, uporabljali v vsakdanjem življenju.  Pot se je iz centra odvijala mimo znane plaže Mulino, ob kateri se nahaja istoimenska restavracija, aqua sports center, aqua park, prodnata plaža ter betonska z ležalniki in tuši, ki pa je dostopna tudi invalidom. Ob obali se nahaja manjši park, ob njem pa trgovina. Ob poti naprej se nam pred očmi pojavi vrsto lepo urejenih plaž, vrtov in zalivov, do katerih vodijo tudi poti iz številnih apartmajev in hotelov, ki se nahajajo v bližini.  Nekateri imajo celo urejene svoje terase. Izredno lep je bil mali travnati park hotela Vila Rova, obdan z drevesi oljk, kjer na ležalnikih ob pogledu na morje lahko uživaš v sproščujočem, aromatičnem okolju.

Mali travnati park hotela Vila Rova

Pot te naprej popelje tudi mimo vrhunsko urejenega hotela Blue Waves resort, ki se z svojo restavracijo nahaja na enkratni lokaciji, tik ob morju. Ob poti prečkaš vrsto manjših marin, kjer so zasidrani čolni domačinov, zanimivo pa si je ogledovati tudi obmorske hiške, zgrajene iz kamna, obdane z palmami in okrašene z ribiškimi mrežami, ki se izvrstno ujemajo z morsko obarvanimi polkni. Za to lokacijo je značilen tudi raznovrstni rastlinski svet, ki vas bo spremljal ob poti. Poln različnih rož, kaktusov, dreves itd. Po približno 5 kilometrih boste prispeli v luko vasice Porat, ki je bila zgrajena že pred tisto v Malinski. Na tem kraju so družili ribiči, ki so bili združeni v ribiške kumpanije/družbe. V to luko so prihajali tudi ribiči iz drugih krajev. Od luke v Poratu sva se povzpela v manjši hrib, ki vas bo skozi mesto, popeljal do znanega meniškega samostana zgrajenega leta 1480. 

Pristanišče v vasici Porat

 

Nune, ki se sprehajajo v okolici samostana

Že od daleč boste lahko opazili nune, ki se po navadi sprehajajo v okolici cerkve. Če si želite ogledati muzej s sakralno zbirko, pozvonite na vrata, ki se nahajajo v kotu poleg cerkve, ki je stara že več kot 500 let. Tam bo vedno na voljo kdo, ki vas bo sprejel in vam razkazal muzejsko zbirko, v kateri boste videli vrsto zgodovinskih knjig, starih meniških oblek, kopije najbolj pomembnih hrvaških glagoljaških zapisov,kamenih spomenikov in ostalih predmetov. Nato boste vstopili še v prostor kjer imajo shranjeno starodobno napravo imenovano »toš«, ki je bila leta 1850 zgrajena v samostanu za procesiranje oliv in vrsto poljedelskih orodij, ki jih boste lahko videli na steni v tem prostoru. Ko si ogledate muzej se spodobi da pri izhodu nekaj napišete v knjigo vtisov, saj jim to veliko pomeni. Poleg knjige pa se nahaja tudi skrinjica kamor lahko vstavite nekaj kun, ki so namenjene vzdrževanju tega glagoljaškega meniškega samostana imenovanega (trečeredci).  Če se podate po poti mimo samostana boste prišli do luksuznega hotela Pinia z čudovitim travnatim vrtom z ležalniki. Midva se nisva ustavila tam, vendar sva naredila še približno 2 kilometra več, ob gozdno obmorski poti ter si ogledala tamkajšnjo pokrajino in njene zalive.  

Bil je čudovito izkoriščen sončen, zgodovinsko rekreacijski dan. Če so vam take poti všeč, vam priporočam da se kak drug dan iz Malinske, odpravite v drugo smer proti Njivicam, ter doživite rajsko pot.  Več o njej si lahko preberete na tej povezavi: http://www.otok-krk.si/rajska-cesta/

Več o sami Malinski pa si lahko preberete na tej povezavi: http://www.otok-krk.si/malinska/

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Po obmorski poti na obisk k sv. Mariji Magdaleni.
5 (100%) 2 votes