Omišalj je kraj z izrazito bogato zgodovino in tradicijoKo se iz Krškega mosta pripeljemo na otok Krk, počasi vstopamo v občino Omišalj. Zgodovinsko mesto Omišalj se nahaja na severozahodni strani otoka, na približno 85 metrih nadmorske višine strmem griču, iz katerega se razprostira enkraten pogled na morje(če zanemarimo bližnjo industrijo). Mesto zgleda, kot da dominira Kvarnerskemu zalivu. Omišalj je poln kulturnih in zgodovinskih spomenikov in je znan po starih običajih, ohranjena je njihova stara folklorna tradicija.  Vsako leto petnajstega avgusta slavijo dan prvih plodov, ki ga imenujejo Stomarina, takrat se prepevajo njihove značilne pesmi, ter izvajajo folklorni plesi v njihovih značilnih pisanih narodnih nošah. Med svojim raziskovanjem mesteca Omišalj, sva z Tomažem bivala v apartmajih Bačić, kjer so za naju zelo lepo poskrbeli. Več o samem apartmaju in najini izkušnji, pa si lahko preberete na naslednji povezavi:  http://www.otok-krk.si/apartmaji-bacic-omisalj-otok-krk/ V Omišalju se tik ob morju nahajata dva hotela, hotel Adriatic in hotel Delfin (ki je bil nekaj časa v lasti sina Zorana Jankoviča), imajo pa tudi avto-kamp Pušča, ki je od centra mesta oddaljen le 2 km. Večino plaž v Omišalju je kamnitih, najde pa se tudi nekaj prodnatih in peščenih zalivov. Omišalj ima kar dolgo in raznoliko obalo zato sem prepričana, da bo vsak našel svoj najljubši kotiček v enem od skritih zalivov. Te plaže na svoje počitnice privabljajo predvsem ljubitelje samote, ki bi se radi sprostili v mirnem okolju. Za tiste, ki si želijo bolj aktivnih počitnic, pa je boljše če si izberejo enega izmed dveh hotelov, kjer bodo poskrbeli za vrsto organiziranih zabavnih aktivnosti. Za družinske počitnice priporočam plažo Pesja, ki je najbolj znana v Omišalju in se nahaja v nežnem zalivu, v senci borovcev s pogledom na Omišaljski zaliv. Plaža pa ima od leta 2004 tudi priznanje modre zastave. Nad plažo se ob otroškem igrišču nahaja čudovit piknik prostor za druženje. Ob plaži Pesja pa leži tudi kamniti pomol s svetilnikom ter pa tudi marina, ki ima v morju prostor za 200 privezov, na voljo pa je tudi 60 mest na obali. Omišaljski zaliv je izpostavljen le severozahodnim vetrovom, zato lahko služi kot dobro zaklonišče za večje ladje. Na pomolu v marini si boste lahko ogledali tudi spomenik posvečen, papežu Janezu Pavlu II.

Spomenik v marini, ki je posvečen papežu

Od marine se po označeni 500m dolgi pešpoti, mimo cerkve sv. Nikola lahko dvignemo proti centru mesta. Lahko bi se reklo, da je kraj sestavljen iz dveh delov. En del predstavlja stari del mesta, ki leži na griču. Novi del pa se nahaja vzdolž obale, kjer najdemo hotelske komplekse, razne vile in restavracije, ki so povezane s starim centralnim delom z ozkimi potmi in cestami. Okolica teh kompleksov je večinsko obkoljena z gozdom borovcev in cipres. Omišalj si praktično lahko ogledate v času enega dneva, lahko pa si aktivnosti razporedite preko celega tedna, ter si vsak dan ogledate nekaj zanimivega, če ne drugega se lahko izgubite ob iskanju arheoloških ostankov. Da je Omišalj mesto umetnosti, bogate kulture in zgodovinskih znamenitosti definitivno opazimo ko se sprehodimo skozi staro mestno jedro. Ko sem ga pričela raziskovati, sem dobila občutek da je to res nek poseben kraj, z dušo polno toplega temperamenta in sredozemskih ljudi, ki še vedno na nek način živijo v starih časih, vendar pa to dobro kompenzirajo z tehnologijo, saj se je na moje presenečenje poleg turistično informacijskega centra, nahajala tudi brezplačna mestna wifi točka. V središču mesta se poleg turistične pisarne na ulici Prikešte, nahaja tudi pošta, občina, lekarna, knjižnica, ambulanta in dve mestni galeriji. Na isti ulici se lahko odpravite mimo restavracije »U Barbi Gerga« in pridete do Spominskega parka Sv. Mikul, v bližini katerega se nahaja steza za balinanje in otroško igrišče. Poleg spominskega parka se nahaja krožno krožišče z avtobusno postajo, bankomatom in trgovino ter nekaj okoliških barov. Če pa se od turistične pisarne odpravite po ulici »put dupca« naprej v stari center mesta, pa boste prišli do trga v središču, kjer ne boste mogli spregledati velike triladijske romarske bazilike, posvečene Marijinem vnebovzetju. Na starem mestnem trgu poleg cerkve, pa se ob gostilni Ulikva nahaja kapelica sv. Jelene. Naj kot zanimivost dodam da je bilo ob cerkvi do leta 1815 pokopališče imenovano Smitir, ki so ga kasneje preselili izven mesta. Če se od cerkve odpravite naprej po ulici »Put sten« boste prišli do razgledne točke, ki se nahaja ob robu omišaljskih sten, od koder se vidi prelep razgled na obalo Pesja. Skozi ozko naseljene ulice, bogate z sredozemskim rastlinjem in vrtički, se odpravite proti drugemu koncu obzidja – mesto je zelo majhno tako da ni možnosti da bi se izgubili. Če se držite roba boste prispeli do severnega dela mesta, in še ene razgledne točke, ki se nahaja ob zanimivem vodnem stolpu in mali srednjeveški cerkvici s stebriščem, ki je posvečena Sv Antunu Padovanskemu. Iz grafitov in obzidja sodeč je razvidno da se na tem prostoru odvijajo tudi prireditve. Iz te razgledne točke lepo vidimo tudi Kvarnerski zaliv in Reko. To območje se dviga nad Omišaljskim znanim parkom Dubec.

Pod to razgledno točko se pod obzidjem skriva Park Dubec

Posebnost tega parka je v premišljeno urejenih in obogatenih poteh v dolžini 995 metrov, ki se nahajajo na površini 18.000 kvadratnih metrov. Park so pričeli urejati leta 1925, delo je z vmesnimi prekinitvami trajalo približno tri leta. Zemlja na kateri je danes zgrajen park je bila v lasti meščanov, le ti pa so se dobrohotno odločili, da jo podarijo. Park Dubec je poln rastlin in dreves, ki predstavljajo tamkajšnjo otoško naravo. Je odličen kraj za sprostitev ali sprehod, tako domačinom kot turistom. Največja znamenitost Omišalja so zagotovo znane Mirine-Fulfinium, ki se nahajajo v bližnjem zalivu Sepen, kjer so odkrili ostanke antičnega naselja. Fulfinium je bilo mesto razvito v prvem stoletju, ki ga je omenjal že grški pisatelj Ptolomej. Danes se ostanke mesta zelo težko vidi, saj se je morje dvignilo za več kot dva metra in to je povzročilo, da je del mesta pod zemljo del pa pod morjem. Poleg zaliva se nahaja arheološki park MIRINE – FULFINIUM, kjer stoji triladijska starokrščanska bazilika iz petega stoletja, ki naj bi bila največja na Mediteranu. V samem parku se nahajajo tudi ostanki foruma, to je prostor, kjer so se včasih dobivali glavni svetovni predstavniki in razglabljali o politiki, ekonomiji itd. Če ste se odločili obiskati Mirine se lahko spotoma ustavite tudi pri mestnem pokopališču Groblje Sv. Duh, ki je bilo preseljeno iz centra mesta.

Triladijska starokrščanska bazilika iz petega stoletja

Omišalj ima pestro turistično zgodovino in je postal počitniška destinacija mnogih zvestih obiskovalcev. Mene osebno je ob prihodu malce zmotila industrija, ki uničuje pogled na drugo stran otoka, vendar pa sem nanjo po nekaj dneh že pozabila, in se kot ostali redni obiskovalci Omišalja, prepustila temu enkratnemu kraju.

Če želite več izvedeti o plažah Omišalja, pa si to lahko preberete na tej povezevi: http://www.otok-krk.si/plaze-omisalj/ 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Omišalj je kraj z izrazito bogato zgodovino in tradicijo
Oceni tole stran