Zlata plaža – otok KrkZlata plaža

Zlata plaža, pogosteje imenovana Golden bay oziroma kar Zlata ali Velo čelo, kot ji pravijo domačini, je ime dobila po res lepi zlati barvi vertikalnega klifa oziroma visoke stene, ki se strmo vzpenja nad njo.

Najdemo jo na južnem delu otoka Krk, nekje na polovici poti med Staro Baško in Punatom. Ker je Zlata plaža dosegljiva samo s čolnom, je popolna točka za ljubitelje samotnih zalivov in lepe, resnično čiste vode. S Tomažem sva se do nje pogumno odpravila kar peš …

Najina pustolovščina se začenja …

Če nimate svoje jahte, barke ali vsaj čolnička, do plaže Golden bay najlažje dostopate tako, da avtomobil parkirate nekje na hribu v bližini plaže Oprna, malo pred krajem Stara Baška, potem se pa po pešpoti spustite do plaže Oprna. Tam zlasti v poletnem času kar mrgoli turistov, kljub temu da niti do te plaže ni mogoče dostopati neposredno z avtom.

Zlata plaža je od tu oddaljena vsaj dobro uro ali, bolje rečeno, uro in pol hoda. Še posebej sredi vročega poletja je priporočljivo, da se na pot odpravite primerno opremljeni – z zadostnimi količinami vode. S Tomažem sva pred pohodom do Zlate plaže na to povsem pozabila in na pot krenila vsak zgolj z enim litrom vode, kar je za hojo po strmih golih skalah brez sence, le tu in tam skromno zaraščenih z mediteransko vegetacijo, absolutno premalo! Med potjo sva se zato večkrat ustavila in skušala počivati.

Nama bo sploh uspelo?!

K sreči sva oba precej vzdržljiva, zato se je pohod vseeno dobro zaključil, priznam pa, da me je med potjo na 30-35 stopinjah Celzija res kar nekajkrat zaskrbelo, ali nama bo uspelo …

Do Golden baya oziroma Zlate plaže se odpravite tako, da prečite plažo Oprna in se nato odpravite po skalah pred seboj. Dobra stran napornega pohoda do te lepe plaže je, da se ob poti najdejo številni lepi samotni zalivi, kjer se lahko ustavite, se spočijete in tudi okopate. Midva se v teh zalivih sicer nisva ustavljala, saj sva želela čim prej priti do cilja – čakala naju je rajska Zlata plaža.

Zlata plaža je pod res zelo strmim klifom, še natančneje povedano, med zalivoma Mala Rajta in Pokrive, zato se je za dostop do zaliva že nekoliko prej treba spustiti nižje, k morju. Sama sem plažo opazovala kar z vrha hriba, potem pa sem se odpravila nazaj do zaliva pred njo, kjer sem bila, razen nekaj ljubiteljev navtike v morju, edina obiskovalka.

Tomaž pa se je s svojo opremo odpravil nižje proti morju, malo pred zalivom opremo pustil na tleh in do Zlate plaže kar zaplaval. V času poletne sezone je zaliv kar precej obiskan in v njem vedno najdete veliko plovil, ki tam sidrajo v peščenem dnu na globini med 2 in 5 metri, saj gre vendarle za eno najlepših plaž Jadranskega morja. O tem se lahko prepričate tudi na zgornjem in spodnjem videoposnetku.

Golden bay oziroma Zlata plaža je priljubljena tudi zaradi peska in drobnih kamenčkov, ki so na njej, zaliv pa je zaradi strmih sten dobro zaščiten pred severnimi in zahodnimi vetrovi in kot tak zaradi težje dostopnosti obiskovalcem nudi tudi veliko intime. Zaliv je, kot rečeno, v poletnem času kljub vsemu precej oblegan, zato ga je morda bolje obiskati junija ali septembra, ko je tam turistov manj, ne glede na gnečo pa je zaliv lep tudi v času najvišje sezone.

Če se boste na plažo odpravili peš, kot sva se midva, se je za obisk v času pred začetkom ali po koncu sezone morda dobro odločiti tudi zato, ker je v tem času manj vroče.

Dober konec, vse dobro, ampak … Nikoli več brez vode!

Sama sem se okopala v zalivu pred Zlato plažo, potem pa sva se s Tomažem odpravila nazaj proti plaži Oprna. K sreči naju je morje nekoliko ohladilo, sonce pa je proti večeru že manj pripekalo kot sredi dneva na poti tja, zato je bila pot nazaj vsaj zame že nekoliko lažja. Je pa na poti nazaj skoraj izdihnil Tomaž, ki je tokrat sveto obljubil, da se na takšno pot nikoli več ne poda brez vode.

Kljub temu sva se na koncu oba strinjala, da je bilo tudi to doživetje vredno končnega cilja – Zlata plaža je res čudovita.

Avtorica: Renata Damiš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zlata plaža – otok Krk
5 (100%) 2 votes