Kakšna je bistvena razlika med letnimi in zimskimi pnevmatikami?V Sloveniji imamo zelo spremenljivo vreme, včasih so razmere tudi ekstremne, zato je potrebno avto obuti v takšne pnevmatike, da bo vožnja varna, vozilo pa čim bolj stabilno. Vsak voznik se zaveda, da je zaradi tega potrebno imeti dva kompleta pnevmatik – enega za vroče poletne dni, letne pnevmatike in drugega za mrzle zimske dni, to so zimske pnevmatike. Toda ali veste, zakaj se priporočata dva kompleta pnevmatik in celoletne gume za naše podnebne razmere odsvetujejo?

Zimske pnevmatike

Pri tem velja omeniti, da je raba zimskih pnevmatik tudi zakonsko določena, saj je potrebno imeti med 15. novembrom in 15. marcem na avtu nameščene zimske pnevmatike. V nasprotnem primeru vam lahko predpišejo globo 40 €, če pa zaradi neustreznih gum še ovirate promet, ste lahko oglobljeni v višini 500 € in prejeli boste 5 kazenskih točk.

Ekstremne vremenske razmere pogojujejo hitrejšo menjavo pnevmatik ali daljšo uporabo zimskih gum

Nekateri vozniki, ki na leto prevozijo manj kilometrov, se rajši poslužujejo celoletnih pnevmatik, katere je treba menjati šele, ko so obrabljene ali jim je potekel rok uporabnosti. Če boste za vožnjo v poletnem času obdržali zimske gume, morate vedeti, da vožnja ne bo preveč udobna, podaljša pa se tudi zaviralni čas, poveča se poraba goriva in gume se hitreje obrabijo.  V kolikor se boste v zimskem času vozili z letnimi gumami, je takšna vožnja nevarna in je lahko tudi kaznovana, razen, če imate poleg gum nameščene še snežne verige.

Če se zimske razmere pojavijo že pred predpisanim obdobjem, je potrebno pnevmatike menjati nemudoma, saj vam je le tako omogočena varna vožnja. Strokovnjaki menjavo gum priporočajo takoj, ko temperature padejo pod 7 stopinj Celzija, ne glede na koledarski mesec. To pomeni, da zimske pnevmatike na vozilu pustite tudi dlje časa, kot je zakonsko predpisano ali pa jih namestite že pred predpisanim obdobjem.

Tri temeljne razlike med letnimi in zimskimi pnevmatikami:

  • Struktura pnevmatike

Zimske pnevmatike v večini vsebujejo večji delež naravnega kavčuka, ki ohranja njihovo mehkobo v mrazu. Če so gume mehkejše, se bolje povežejo s površino in imajo zaradi tega boljši oprijem in vidljivost. Medtem, ko letne pnevmatike v mrazu zelo hitro otrdijo, se zimske najbolje odrežejo pri temperaturah pod 7 stopinj Celzija.

Letne pnevmatike so veliko bolj zmogljive v toplejših mesecih, saj so izdelane iz relativno trde gumene zmesi, z manj naravnega kavčuka kot zimske gume. Letne gume se pri milejših temperaturah zmehčajo, da se prilagodijo ali suhemu ali mokremu cestišču. Pri temperaturah pod 7 stopinj Celzija pa postajajo trše ali celo drobljive. Nekatere gume so zasnovane tudi tako, da se prilagodijo višjim temperaturam, ne da bi se zmehčale. Torej imajo letne pnevmatike manjši kotalni upor in varčnejšo porabo.

  • Uporabljene gumene zmesi

Zimske pnevmatike imajo v blokih na tekalni plasti ogromno drobnih kanalčkov, ki jim pravijo tudi lamele in služijo zato, da odvajajo vodo in preprečujejo akvaplaning. Lamele se zarijejo v sneg, brozgo, led in vodo ter tako prispevajo k optimalnemu in varnemu oprijemu ceste.

Letne gume imajo manj drobnih kanalčkov oziroma lamel kot zimske pnevmatike. Zaradi tega pa imajo posebna profilna rebra, ki zmanjšujejo nevarnost akvaplaninga. Se pa zelo dobro obnesejo v toplem vremenu, saj zagotavljajo več oprijema tako prečno kot vzdolžno, kar pa pomeni dobro odzivnost tako na mokrih kot suhih cestah.

  • Profil tekalne plasti pnevmatike

Zimske gume morajo imeti globok profil, saj jim ta omogoča veliko prostora za sneg. Kot voznik pa morate vedeti, da se snega nič ne oprime bolj kot sam sneg, zato stisnjen sneg okrepi oprijem, na zasneženih in poledenelih cestah pa pomaga poganjati vozilo naprej.

Profil na letnih gumah je po navadi enostaven in sestavljen iz blokov, ki tvori veliko naležno ploskev za stik s podlago. Zaradi tega je vozilo odlično vodljivo, zavorna pot pa kratka. 

Ste vedeli, da je zakonsko predpisan minimum profila gume? Kar pomeni, da morate za nove letne pnevmatike poskrbeti, če profil gume pade pod 1.6 mm. Pri zimskih pnevmatikah pa to velja takoj, ko globina profila pade pod 3 mm.

Kdaj menjati pnevmatike?

Ste se že kdaj spraševali, kako ločiti zimske pnevmatike od letnih? Zimsko pnevmatiko lahko zelo hitro prepoznate, saj ima na bočnici oznako snežinke na gori. Ta oznaka dokazuje, da pnevmatika izpolnjuje varnostne kriterije za zimske razmere. Čeprav se z zimskimi pnevmatikami lahko vozite vse leto, strokovnjaki vseeno priporočajo, da jih menjate z letnimi. Letne gume so narejene iz mehkejših materialov in so ravno pravšnje za vožnjo v toplih mesecih, saj imajo boljši oprijem in posledično temu lažje upravljanje avtomobila.

Pnevmatike je potrebno zamenjati takoj, ko je na gumah manj profila, kot je dovoljeno. Veliko testov na novih in obrabljenih pnevmatikah je pokazalo, da se novejše gume ustavljajo veliko hitrejše kot tiste z malo profila. Ko se na zimski gumi profil tako obrabi, da je manjši kot 3 mm, je guma praktično neuporabna na snegu in ledu , saj nima nobene zmogljivosti več. Zato se menjava gum priporoča takrat, ko le-te dosežejo starost 5 let, v primeru obrabljenosti in poškodovanosti pnevmatike, pa jih je potrebno menjati prej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kakšna je bistvena razlika med letnimi in zimskimi pnevmatikami?
Oceni tole stran