Uvala Vela Draga : planinska pot do prekrasne plaže z izvirom kraške vode.Ker je najin cilj, raziskati najbolj zanimive in skrite kotičke s katerimi se lahko pohvali otok Krk, a se jih večina turistov ne zaveda, sva se odpravila na pot do plaže, s katero se ponaša Uvala Vela Draga.

Če gledate proti morju se na skrajni desni strani, proti robu najbolj znane baščanske plaže lahko vzpnete na hrib, ki vodi mimo »freeride« mtb prostora, ki je odličen za skakanje z kros kolesi, kot sta nama to povedala mladeniča, ki sta imela polne roke dela z urejanjem prizorišča. Mimo steze se nato po potki naprej podate skozi čudovit borov gozd, vse do skalnatega pobočja z izjemnim razgledom na mesto Baška.

Baska mesto

Razgled Baška, Otok Krk

Zagotavljam vam, da boste očarani nad širnim azurnim in temno modrim morjem, ter veličastnimi klifi, ki vas bodo spremljali ob začetku poti. Kmalu se boste skozi pastirska vrata vzpeli na bolj strm in skalnat predel, po katerem se boste vpenjali nekaj minut. Ko boste prispeli na vrh, boste ugledali smerokaz, ki vam bo sporočil, da boste do plaže Uvala Vela Draga prišli čez 3 kilometre. Če se ozrete nazaj, boste za seboj videli skalnato področje s pogledom na morje, vas pa čaka, ne samo skalnat, temveč tudi malo bolj pastirski predel z grajenimi škarpami, ki ščitijo proti vetru. Ob poti boste v daljavi lahko opazili svetilnik na otoku Prvić in številne druge poti, ki se jih da raziskati. Pot je dobro označena in kaj kmalu sva prišla do naslednjega smerokaza, ki je kazal na Uvalo Velo Drago in njeno plažo. Do tam je bil še dober kilometer. Z zanimanjem sva se odpravila proti plaži, ki se nama je vedno bolj bližala. Pogled na zaliv je bil čudovit. Na plaži pa se je nekdo poigral tudi z sestavljanjem nekakšnega znaka iz kamenja, ki se je iz vrha videl zelo zanimivo. Na levi strani plaže, če gledate proti morju stojita dve nekako na pol podrti hišici, zgrajeni iz kamenja, ki ju obiskovalci radi uporabijo kot prostor za preoblačenje, sušenje oblačil ali pa kot nekakšno »zatočišče« kjer odložijo svoje stvari.

Baska Uvala Vela Draga 2

Baška, Uvala Vela Draga : plaža

Seveda se nama je po 4 kilometrih prilegla ohladitev, zato sva se kaj kmalu odpravila v morje, ki ga ponuja Uvala Vela Draga. Z masko sva lahko opazila nekaj zanimivih rib, različnih barv ter ugotovila da je v vodi tudi veliko ježev, ki pa dokazujejo da je voda na tem območju izjemno čista. V to nisem dvomila, saj je bilo med plavanjem čistost vode zares občutiti, še en dokaz pa je bila kristalno jasna vidljivost, mogoče je za to odgovorna tudi kraška voda, ki izvira izpod stene.

Če se odpravite po stezi naprej pa boste prispeli do pristanišča Uvale Barcol, kjer se tudi lahko okopate. Ker se je začelo večeriti se tja nisva odpravila, vendar sva jo raje hitro popihala proti domu. Pot nazaj je bila zelo vetrovna, kar je na takih pobočjih za pričakovati, zato vas nič ne stane, če s seboj vzamete vetrovko.

Končni rezultat: razgibana pot z čudovitimi razgledi, zanimiva plaža, izredno čista voda. Ocena – odlično pet. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Uvala Vela Draga : planinska pot do prekrasne plaže z izvirom kraške vode.
5 (100%) 2 votes