Romantična Stara BaškaStara Baška je star, manjši turistični kraj, situiran na jugozahodnem delu otoka, ki spada v občino Punat. V Stari Baški so naselja speljana po izjemno ozkih ulicah, ki se peljejo kar če dvorišča posameznih hiš, vendar pa ima tudi to zanimivo ozko zgrajeno naselje svoj čar. Ime Stara Baška se je začelo uporabljati šele v drugi polovici sedemnajstega stoletja. Pred tem so to pastirsko naselje imenovali Kraj oz. Podkraj. Stara Baška je znana po izredno čistem modrem morju in številnih mogočnih klifih, ki jo obdajajo. Poleg ovčereje pa je zahvaljujoč raznovrstnim rastlinam in zeliščem na kraškem terenu v tem kraju razvita tudi čebelarska obrt, ki domačinom pomaga proizvajati kakovosten med. Stara Baška kot namestitev ponuja kar nekaj zasebnih apartmajev, na voljo pa vam je tudi avtokamp Škrila. Stara Baška je drugačna od ostalih predelov otoka saj je zaradi svoje lokacije precej izolirana, včasih se je do nje lahko dostopalo le po morju ali po ozkih stezah preko hriba. To so izkoristili tudi begunci, ki so se v Stari Baški skrili pred Turki, to pa se danes pozna tudi po načinu govora, ki je drugačen od ostalega otoka ter po njihovih običajih. Leta 1980 pa so asfaltirali cesto, ki tudi danes povezuje Staro Baško z preostalim delom otoka. Po tej cesti se vse od Punta po ovinkih pripeljete do območja pred kampom Škrila, kjer boste na pobočju opazili vrsto avtomobilov parkiranih na skrajni levi strani ceste. To so avtomobili obiskovalcev bližnje plaže, ki se nahaja strmo pod to cesto. Na to plažo sva se odpravila tudi midva z Tomažem. Avto sva parkirala ob cesti in pod gume podstavila kamenje – da nebi kam ušel. Nato sva si ogledala zaliv in nekakšne pašnike obdane z kamnitimi škarpami. V oči so nama padli tamkajšnji grafiti, sestavljeni iz kamenja na travnati podlagi. Očitno je nekdo želel pokazati svoji dragi ali dragemu kako ga ima rad, ter iz kamenja sestavil napis I LOVE … ki se vidi vse od vrha ceste. Nekdo je moral biti prvi, kajti danes je to očitno postala kar tradicija. Celotno območje je sestavljeno iz različnih kamnitih grafitov z napisi I love you, imeni, peace znaki in podobno. 

IMG_5164

Zelena dolina z grafiti iz kamenja

Ko sva si to ogledala ter poslikala sva se odpravila mimo ograje v strmo dolino vse do modrega zaliva. Po poti je potrebno biti previden, saj se lahko hitro zgodi da ti spodrsne na tej rdeče zemeljski podlagi in kamenju. Ta zaliv je kar močno turistično obiskovan, na plaži se nahaja tudi manjša baraka z mizami, kjer si lahko naročite pijačo ali izposodite pedalin. Po kopanju v čistem morju in opazovanju različnih ljudi na sami plaži, se je sonce počasi začelo spuščati in senca dvigati nad zaliv.

IMG_5179

Senca se dviga nad plažo v Stari Baški

Odločila sva se da se sprehodiva še na skrajni rob zaliva, kjer sva na koncu opazila tudi prijeten manjši skrivni zalivček, katerega si lahko rezervirate samo zase, če prispete tja prvi seveda. Ko sva se odpravljala nazaj proti plaži sva v želodcu občutila lahkoto. Ko sva fotografirala plažo pa sva v ozadju zagledala nekaj figovih dreves. Na obrazu se nama je narisal nasmeh, zato sva se hitro podala bližje proti drevesu. Od daleč je bil videti veliko lažje dostopen, vendar ni bilo tako preprosto. Pa vendar so bile fige zato zasluženo, veliko slajše. Ob poti pa sva srečala tudi veliko bogomolko, ki pa je za razliko od naju za večerjo imela svojega partnerja, in ne sladkih fig. 

IMG_5221

Bogomolka

Ko se ozreš po obali Stare Baške opaziš da jo večinoma prekrivajo klifi, ter z njimi mnogo odličnih skrivnih, manjših ter večjih zalivov za kopanje. Odličen kraj če bi si želeli svojega dragega ali drago presenetiti z romantičnim kosilom ali večerjo v skrivnem zalivu, pred tem pa postavili grafit iz kamenja, kjer bi mogoče pisalo: Bi se poročila z mano? 😉

Si želite zganjati romanco? Potem se odpravite v Staro Baško, sestavite grafite iz kamenja in si pripravite romantično večerjo ob svečkah v enem izmed skritih zalivov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Romantična Stara Baška
Oceni tole stran