Kako izbrati pravi prenosni računalnik?Prenosni računalnik je danes precej bolj pogosta izbira ljudi, kot stacionarni računalnik. To pa zato, ker so zelo zmogljivi, lahki in tanki za prenašat. Tako ste lahko mobilni ter delate s katere koli lokacije, kar vam omogoča dober prenosni računalnik, ki ga lahko najdete na tej povezavi. Primerjate lahko različne prenosnike med seboj ter tudi cene. To je dobro narediti, ker se najdejo vmes prenosniki za solidno ceno in super konfiguracijo. Ko potrebujete prenosni računalnik, je nujno, da vsaj nekaj veste o tem, kaj je dober računalnik za vaše potrebe. Namreč računalniki so različnih rangov in zato tudi različnih cen.

Kupite prenosni računalnik pri poštenem prodajalcu

Dober prenosni računalnik za pošteno ceno boste našli pri poštenem prodajalcu. Kako ga prepoznate? Enostavno po tem, kako bo z vami začel pogovor. Če vas bo vprašal, za kaj točno računalnik potrebujete, ste že na dobri poti, da ste našli pravo osebo, ki vam bo svetovala. To vprašanje je pri nakupu prenosnega računalnika najbolj pomembno. 

prenosni računalnik

Nato vas bo vprašal glede tega, če bi želeli katero posebno znamko in še, koliko ste namenili denarja za računalnik. Glede na te podatke vam lahko predlaga najbolj optimalno rešitev. Seveda vam bo ponudil najboljše, kar je za vas primerno, ker želi, da bi bili z nakupom zadovoljni. Zavedati se morate, da je tudi tu, kot povsod drugje pravilo, da več denarja lahko pomeni boljšo kakovost, vendar ni nujno, da vi to sploh potrebujete.

Če vzamemo za primer nekoga, ki potrebuje prenosni računalnik za osebno uporabo, da bo pogledal elektronska sporočila, internetne novice, kakšen video in napisal kakšen dopis, ta ne bo potreboval zelo močnega iz zmogljivega računalnika in ga lahko dobi za svoje potrebe že za 200 evrov in tudi manj, če so obnovljeni. 

Če pa ste grafični oblikovalec ali nekdo,  ki se ukvarja z videom, glasbo in igrami, boste potrebovali računalnik največje zmogljivosti. Takega pa pod 800 evrov ne boste dobili. Za pisarniško rabo za podjetje, pa so računalniki med 300 in 700 evri že v redu in povsem solidni ter uporabni.

Kaj je pri prenosnem računalniku pomembno?

Prenosni računalnik je lahko majhen, srednji ali velik. Odvisno je, za kaj ga potrebujete. Če veliko potujete in vam ni do tega, da bi prenašali s seboj velik tovor, potem kupite majhnega. Ta bo imel tudi majhen zaslon. Če vidite slabo, potem to ne bo v redu odločitev. Za normalno delo z besedilom in spletno pošto se priporoča računalnike srednje velikosti, te so 15 inčev. Za oblikovce, programerje in igračarje a je bolje, da so 17 inčni, ker je zaslon veliko večji. 14 inčni računalniki so za popotnike.

Če potrebujete hiter računalnik je potrebno kupit takega, ki ima večji SSD disk in pa več virtualnega začasnega spomina, ki se menuje ram. Kupite vsaj 8 ali raj 16 GB rama. Če potrebujete računalnik za osebno rabo in za nezahtevne naloge, kot so pisanje besedila, gledanje novic, videa in brskanje po spletu ter nakupovanje, bo zadostovalo že, če boste imeli računalnik s 4 GB rama spomina, 8 GB pa je že kar prestiž za tako delo.

Ko kupujete prenosni računalnik, so pomembni še hitrost procesorja, ki mora biti hiter za oblikovalce in zahtevne uporabnike in kakovost zaslona. Zaslon je lahko nebleščeč s programom za ohranjaje vida sli pa običajen. Vse našteto se odraža pri ceni končnega produkta.

Ali je znamka prenosnega računalnika pomembna?

Zadnje čase je vsak prenosni računalnik sestavljen iz kitajskih produktov in naj bi bili vsi enaki, pa niso. Kitajci lahko naredijo slabe produkte in poceni ali pa dobe in tudi vrhunske. Različne blagovne znamke le sestavijo računalnike lahko drugje in zato lahko rečejo, da so ga naredili, kar dejansko ni res.

Vendar vseeno lahko nekaterim blagovnim znamkam, ki so uveljavljene in cenjene zaupate bolj, kot drugim. Vsaj garancijske pogoje imajo boljše, boljšo podporo in odzivnost. Ko kupujete prenosni računalnik se res ozrite boj po boljših znamkah, kot so HP, Lenovo, Assus in Apple.

prenosni računalnik

Operacijski sistem

Ponavadi si vsi ljudje prenosni računalnik predstavljajo z operacijskim sistemom Windows ali Mac OS.  Eni prisegajo na enega, drugi na drugega, vsak pa ima svoje prednosti in slabosti. Microsoft Windows sistem je lahko počasen, okoren, ranljiv in precej pokvarljiv. Morate ga kar obvladati, da ga znate uporabljati ter namestite vse programe, ki jih potrebujete. Drugače, mora plačati nekomu drugemu, da vam to stori. Smo ga pa izjemno navajeni, ker je najbolj razširjen in agresiven.

Če iščete Apple prenosni računalnik, s tem ne boste imeli težav, vendar ima slabosti za evropski trg, ker je prilagojen ameriškemu trgu in dostikrat nekatere aplikacije ne delujejo na njem. Nekateri ga imajo raje tudi, ker je bolj odziven in ne obremenjuje preveč procesorja. Prednost je, da ponavadi imate že vse nameščeno za uporabo, kar potrebujete za vsakdanje delo z računalnikom in ne potrebujete dodatnih programov.

Če se sprašujete, ali je možno nabaviti računalnik z brezplačnim operacijskim sistemom, pisarniškimi programi ter oblikovalskimi programi, za video, slike in podobno, seveda je. To je odprtokodni operacijski sistem Ubuntu, ki je podoben Windowsom, le malce drugačen je za uporabo in bolj preprost. Ima tudi pisarniške programe Libre Office pa eno četico brezplačnih, zelo uporabnih in kakovostnih programov za drugo delo. 

Večina ljudi ga ne pozna zato ga ne nameščajo na računalnike. Gre namreč za neprofiten projekt, k je namenjen ljudem in nima agresivnega oglaševanja, ker si ga ne more privoščiti, saj v njem delajo prostovoljci. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kako izbrati pravi prenosni računalnik?
Oceni tole stran