Parketi so še vedno priljubljena vrsta talnih oblogTla v domu imajo posebno nalogo, saj so v uporabi vsak dan in zato je pomembno, da so narejena kvalitetno. Poleg tega pa mora biti material, iz katerega so narejena tla taka, da vam bodo služila še mnogo let. Ponudba parketov, laminatnih in vinilnih talnih oblog je na trgu ogromna in težko se je odločiti za pravi material, ki bo služil kot talna obloga. Včasih so parketi veljali za najbolj zaželeno in tudi najbolj luksuzno varianto za tla. Ko so na trg prišle ostale vrste talnih obloge, kot sta vinil in laminat, se je veliko ljudi raje odločalo za njih, ampak parketna tla spet postajajo priljubljena izbira za tla v domu. V nadaljevanju si preberite zakaj je tako in zakaj bi bil parket morda dobra izbira tudi za vas.

Parketi

Les je idealen material za vsak prostor

Les velja za najbolj primeren material, kar se tiče elementov za opremo notranjih prostorov. Les lahko najdemo pri oknih, vratih, omarah, posteljah in ostali notranji opremi. Prav tako so se v preteklosti za notranjo opremo v večini primerov odločali za les. To nam da vedeti, da je les odličen material, kar se tiče doma. Prijeten je na pogled – veliko elementov tudi imitira videz lesa – in na dotik. Les prav tako ne gre nikoli iz mode, saj je naraven material, ki bo v večini primerov pasal v vsak dom, ne glede na stil notranje opreme.

In enako velja tudi za tla, ki zavzemajo vsak kotiček hiše. Za kakšna tla se boste odločili je vaša izbira, ampak glede na to, da boste po tleh hodili vsak dan, morate pred izbiro dobro premisliti, za kakšno vrsto tal se boste odločili. Čeprav se velikokrat govori o različnih talnih oblogah, so parketi še vedno na samem vrhu, kar se tiče kvalitete. Les je namreč izjemno kakovosten material, ki bo vašemu domu dodal občutek domačnosti in udobja. Z lesenim parketom res ne morete zgrešiti, saj sodi med preverjeno izbiro talnih oblog in vam bo služil še vrsto let.

Vrste parketov

Ko se boste odločali za nakup parketa, boste ugotovili, da lahko vaš parket položite na več načinov. Ne le samo polaganje, parketi se lahko polagajo v različnih vzorcih in bodo v prostorih pričarali prav poseben občutek. Če začnemo z vrstami polaganja. Najbolj osnovni so klasični parketi. To so tiste vrste parketov, ki jih najdete pri večini starejših stavb. Tu gre za dolgotrajen postopek, za katerega je nujno potrebna pomoč strokovnjaka na področju polaganja parketov. Sem sodi brušenje parketa, pa lakiranje in nazadnje še sušenje parketa. Dobra stran takih vrst parketa je ta, da zdržijo tudi več generacij, saj se jih lahko večkrat obnovi in spet izgledajo kot novi. Potem pa je tu še novejša verzija polaganja parketov in sicer gotovi parketi. Ta verzija parketov je malenkost dražja, se pa gotovi parketi lažje polagajo in so bolj priročni za vzdrževanje. Tu v teoriji ni potrebna pomoč strokovnjakov, saj se parket enostavno položi na klik sistem, kjer se spaja deske.

Kot omenjeno, se lahko parketi položijo v različnih vzorcih. Poleg klasičnega oz. pravokotnega sistema, ko se deske polagajo eno ob drugo, so tu zelo priljubljeni tudi ribji vzorci. V grobem sta najbolj priljubljena ribja vzorca herringbone in chevron. Ločita se po rezu deske. Chevron vzorec pride v obliki črke V, herringbone vzorec pa spominja na spleteno kito. Seveda si lahko za svoj dom izberete tudi druge vzorce po želji.

Parketi pridejo v več odtenkih

Zmotno je mišljenje, da se les med seboj ne razlikuje oz. da so razlike med vrstami lesa minimalne. Glede na vrsto lesa, ki ga izberete za parket, se odtenki med seboj močno razlikujejo. Lahko se odločite za zelo svetel les ali pa tak, ki je že skoraj črn.

Najbolj pogosto se za parket uporablja les hrasta. Les hrasta je že v osnovi priljubljena vrsta lesa za notranjo opremo. Zanj je značilno, da je trd les, ki je odporen na poškodbe. Ravno zato je priljubljena izbira tudi za parket. Čeprav ga največkrat najdemo v svetlih barvah, ga lahko najdete tudi v temnejših odtenkih, ki bodo popolnoma spremenili celoten prostor.

Priljubljeni so tudi jesen, oreh in macesen, ki ponujajo pestro izbiro različnih odtenkov lesa za talne obloge. Od najbolj svetlih, do sivkastih in črnih odtenkov, lahko res vsak najde takega, ki bo pasal v prostor. Seveda je to le nekaj izmed različnih vrst lesa iz katerih se izdelujejo parketi.

Parketi Floor Experts za vsak prostor

Kar parkete Floor Experts loči od ostalih je to, da so parketi Floor  Experts izjemno trpežni in kvalitetno narejeni. Glede na vaše želje in potrebe, boste med bogato ponudbo našli parket, ki bo izpolnjeval vse vaše zahteve. Pri izbiri bodite pozorni na lastnosti parketa, da vam bo služil čim več let. Če niste prepričani kakšen parket izbrati, se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo znal predstaviti prednosti in slabosti vsakega parketa, ki vam je všeč in zagotovo boste našli tistega pravega, za katerega se boste na koncu odločili.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Parketi so še vedno priljubljena vrsta talnih oblog
Oceni tole stran