Najvišji vrh ki ga premore otok Krk je ObzovaOtok Krk na jugovzhodnem delu je znan tudi po hribovitem svetu. Baška je definitivno najbolj primerna destinacija na otoku, kjer se lahko poslužujete zanimivih pohodniških poti. Odločite se lahko za različne manjše ali pa bolj resne planinske izlete.

Prav tako pa se v Baški nahaja najvišja točka na otoku Krk. Na to točko sva se seveda odpravila tudi midva s Tomažem. Ta skalnat vrh se imenuje Obzova in se nahaja na 568 metrih nadmorske višine.

Pot na najvišjo točko sva pričela v Dragi Baščanski, avtomobil lahko pustite za avtobusno postajo, kjer boste videli tudi prvi smerokaz (Obzova – 5,5 km). Od tam se nato sprehodite po cesti ki pelje po levi strani mimo cerkve, kjer boste po nekaj metrih, zagledali še en znak za parkirišče. Svoj avto lahko pustite tudi tam. Odpravite se čez most pod katerim teče Vela Rika in zavijte desno. Čez približno 200 metrov bodite pozorni na smerokaz, ki vas bo usmeril na gozdno pot, ki se bo nahajala na vaši levi.

Obzova otok Krk avtobusna postaja Draga bascanska

Prvi smerokaz / Avtobusna postaja : Draga Bašćanska

Odločno sva se podala najvišjemu vrhu naproti, oči pa so si ogledovale strmo ter kamnito puščavo, katera je posledica ostre burje, dežja ter slanega južnega vetra. Ko se ozreš nazaj ti pogled uide na lepo baščansko dolino, a kaj kmalu je tudi ta izginila med skale. Ko sva se povzpenjala višje in višje proti vrhu sva opazila tudi zanimive luže, ki pa so služile za napajanje živine. Da na teh predelih se še danes nahaja veliko ovac, kljub temu da le stežka najdejo kak šop užitne trave, saj je območje na vrhu ter okoli vrha popolnoma skalnato.

V družbi črede ovac sva prišla do kamnite škarpe ob kateri je potrebno pozorno slediti markacijam, ki so označene med kamenjem. Pred sabo boste že lahko ugledali najvišjo točko otoka Krk – Obzova, povzpela sva se nanjo, pojedla malico ter naredila nekaj fotografij. Okolica je bila videti kot nek puščavski raj, ki pa zaradi oblačnega vremena ni bila videti preveč prijazno, je pa seveda imela svoj čar.

V daljavi sva za čredo ovac, ki se je pasla na presenetljivo zelenem predelu, zagledala tudi mesto Krk.  Na vrhu je bilo kar vetrovno, zato se nisva preveč dolgo zadrževala. Ko sva se odločila, da se odpraviva nazaj je Tomaž v luknjici, skritimi med skalami zagledal velikega črno-rumeno/rjavega pajka, ki pa ni bil preveč boječ, ter se je z ponosom nastavljal fotoaparatu.

 

Obzova otok Krk vrh

Osvojen vrh Obzova 569m

Obzova otok Krk pogled na mesto Krk

V ozadju vidimo mesto Krk

Obzova otok Krk pajek

Obzova – pajek

Opazovale so naju ovce, nad nama je veličastno krožil orel, pod nama so se skrivali pajki, ter vsepovsod skakale kobilice.  Na tej poti se zagotovo čuti vpliv visokogorskega živalskega kraljestva, ki sva ga z spoštovanjem zajela v svoje fotoaparate.

Obzova otok Krk skalnato pobocje

Vrnitev v dolino

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najvišji vrh ki ga premore otok Krk je Obzova
5 (100%) 2 votes