Adijo, mozolji! Kako brezskrbno na plažo?mozolji

Poletje, sonce, visoke temperature, šum morja … Le kdo tega ne mara? Kaj pa mozolji na hrbtu? Raje ne, hvala! Prihaja čas prostih dni, oddihov, krajših izletov in daljših dopustov, marsikdo pa ima rezervirano tudi morje. Res je, oddih na morju je dandanes skorajda obvezen del vsakega poletja in prav je tako, seveda pa je ta oddih namenjen temu, da se sprostimo, zbistrimo svoje misli in si odpočijemo. Kakršni koli moteči dejavniki so na morju povsem odveč, med njimi pa so tudi pomanjkljivosti na našem telesu. Na plaži ga namreč pokažemo skoraj v celoti in prav je, da je negovano, zlasti pa zdravo.

Vedno pa ni tako … Le kdo se še ni srečal s težavami, povezanimi z mozolji? Mozolji, bi lahko rekli, so neprijetnost, ki bega skoraj vsakega izmed nas. Seveda so mladi tisti, ki jih ta nadloga najbolj prizadene. Se pa mozolji pojavijo tudi pri odraslih, tako pri moških kot ženskah. In po navadi se pojavijo prav takrat, ko je to najmanj potrebno. Posebej zoprni so tisti nezaželeni mozolji na hrbtu. Si predstavljate – želite si preživeti lep poletni večer v družbi vaših prijateljev, in to v vaši novi poletni oblekici, z globokim izrezom na hrbtu – na sredi katerega pa se sveti rdeč, debel, zoprn mozolj! Tako majhna stvar, pa vam lahko čisto pokvari večer in razpoloženje. Marsikdo, predvsem mladi, so pogosto prav depresivni zaradi mozoljev, zato ni odveč, če rečemo, da je mozolj nadloga in pol.

Zakaj se mozolji sploh pojavijo?

Razlogov, zakaj se bo naša, tako skrbno negovana koža, posula z mozolji, je veliko. Bistvo vsega je, da se znojne žleze in lojnice, s katerimi je prepredena naša koža – mimogrede, naš največji organ in ogledalo našega počutja -, zamašijo ali pa vnamejo. Razlogov za to je več, omenimo pa naj samo nekatere:

  • Velik pomen ima prehrana. Če je ta bogata s soljo, maščobami, nezdravo, konzervirano hrano, ima to lahko neprijetne posledice na naši koži.
  • Zelo pomembno vlogo imajo tudi hormoni. Hormonsko neravnovesje, hormonske spremembe in velika nihanja v ravni hormonov se pogosto odražajo v pojavu mozoljev.
  • Zelo pomemben dejavnik je tudi higiena. Nečista koža, dolgi, po hrbtu padajoči lasje, so gojišče raznih bakterij, ki vodijo v zamašitev lojnic in posledično pojav mozoljev.
  • Tudi nepravilna uporaba kozmetike – preveč mastnih, težkih krem in negovalnih izdelkov vprašljive kakovosti se lahko odražajo v koži, posuti z mozolji.
  • Obstajajo pa tudi zdravstveni razlogi za pojav mozoljev, ki so pogosto posledica pomanjkanja vitaminov in mineralov v našem telesu, lahko pa so tudi pokazatelj resnejših težav, kot so bolezni prebavnega trakta, težav z jetri, bolezni endokrinih žlez …
  • Tudi alkohol dokazano lahko povzroča nastajanje mozoljev, sploh če ga je preveč.
  • Nenazadnje se lahko mozolji pojavijo tudi kot odgovor na stres.

mozolji na hrbtu

Kako se rešiti težav z mozolji?

Kljub temu, da so mozolji zelo zoprna težava, se jih lahko izredno učinkoviti znebimo z dosledno skrbjo za zdravo prehrano, ki je bogata predvsem s sadjem in zelenjavo, in dobro higieno. Včasih pa je potrebno, da uporabimo tudi določene negovalne izdelke, ki nam bodo pomagali, da se rešimo te nadloge. Vendar je potrebno biti pri izbiri izredno pazljiv in najti pravo sredstvo, sicer lahko naredimo še več škode kot koristi. Poleg negovalne kozmetike je priporočljivo, da uporabimo naravna sredstva. Tu so nam lahko v pomoč jogurt in kumare ali pa limona in med. Iz sestavin lahko naredimo učinkovito masko za obraz ali pa kremo, s katero si natremo mozolje. Če še to ne bo pomagalo, pa je zadnji čas, da se odpravimo v kakšen negovalni salon, kjer bodo zagotovo dobro poskrbeli za naše težave z nadlogo, imenovano mozolji.

Je pa vsekakor potrebno, da se z mozolji ukvarjamo, kljub dobronamernim nasvetom, predvsem naših babic, ki rade rečejo »Pusti, ne dotikaj se ga, saj se bo sam posušil …« Mi pa seveda ne moremo čakati, sploh pa ne sedaj, ko se je končno začelo poletje in ko smo vsi že komaj čakali, da oblečemo lahke poletne »cunje«. In ne samo to, prihaja čas dopustov, morja, kopalk, poležavanja na plaži, plesov v poznih poletnih, vročih nočeh, ko si želimo pokazati čim več gole kože …

In takrat mozolji res niso zaželeni, sploh pa ne na hrbtu!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Adijo, mozolji! Kako brezskrbno na plažo?
5 (100%) 2 votes