7 naj zanimivosti o klima napravahPoletje in neznosna vročina bosta kmalu tu, in če v svojem stanovanju še nimate klimatske naprave, je sedaj pravi čas, da pobrskate o vseh koristnih informacijah, ki vam lahko pridejo prav. O vzdrževanju, vrstah in koristnih nasvetih pri nakupu klimatske naprave je veliko že napisanega, sedaj pa vam bomo postregli še z nekaterimi zanimivostmi, katerih do sedaj morda niste vedeli.

Prva klima naprava je bila aparat za čiščenje zraka

Verjetno tega niste vedeli, da prva klima naprava ni bila izdelana zaradi udobja, ampak zaradi njene uporabnosti. Leta 1902 jo je zasnoval Willis Carrier za nadzor vlažnosti v newyorški založbi. Njeni učinki so bistveno pripomogli k temu, da se je črnilo hitreje sušilo brez madežev, hkrati pa je klima naprava preprečevala, da bi se papir razširil ali skrčil. Klima naprava se je v tistem času imenovala aparat za čiščenje zraka.

Klima naprava

Prva sobna klima naprava je bila izdelana leta 1931 in je stala približno 400 ameriških dolarjev. V tistem času, ko je bila običajna urna postavka delavcev 0.64 dolarja, je to pomenilo, da bi morali zanjo delati dobra dva meseca in pol. V samem začetku so si tako le izredno premožni lahko privoščili takšne klimatske naprave.

Prvi so uporabljali klimatske naprave kinematografi

Klima naprava je bila za večino ljudi predraga vse do tedaj, ko jim je šele tehnološki napredek omogočil tudi cenovno dostopnost. Prve javne stavbe, ki so imele klimatske naprave, so bili kinematografi, kar so tudi dobro izkoristili.

Da bi se izognili vročini, so ljudje v vročih poletnih mesecih iskali stavbe s klimatskimi napravami, kjer so se ohladili. Zato so pogosto obiskovali kinematografe, ki so bili v tem obdobju polni. Kinematografi so zato za vroče poletne mesece prihranili svoje največje uspešnice, ki so jih predvajali, ko je bila obiskanost največja.

Pomanjkanje klimatskih naprav je bil glavni razlog za poletni oddih

Ideja za poletni oddih je nastala zaradi pomanjkanja klimatskih naprav, saj se je celotna industrija v vročih poletnih mesecih bistveno upočasnila. Zgradbe so bile vroče, delavci pa so v takšnih razmerah delali počasneje, zaradi česar je bila njihova produktivnost nizka. Pred pojavom klimatske naprave, so si tako številna podjetja in vladne službe pogosto v vročih poletnih dneh privoščili kar počitnice, dokler ni prišlo do takšnih ohladitev, da se je lahko normalno delalo.

Podobno je bilo tudi s šolskimi počitnicami. Pred izumom klimatske naprave je bilo poleti v šolah tako vroče, da so bile razmere za učenje nevzdržne. Otrokom so tako omogočili daljši odmor, ideja pa se je obdržala do danes, ko imajo otroci v številnih državah poleti daljše počitnice.

Klimatske naprave rešujejo življenje

Klimatske naprave pa ne izboljšajo le udobja in produktivnosti, ampak rešujejo tudi življenja. Od razvoja prvih klimatskih naprav leta 1960 in do danes se je zmanjšalo število žrtev zaradi visokih zunanjih temperatur kar za 80 %, glede na obdobje pred tem, saj klimatske naprave preprečujejo nenadne smrti, ki so posledica visokih temperatur.

To pa še ni vse. Ljudje se lahko zahvalimo klima napravam za daljšo življenjsko dobo, ki gre z roko v roki z izjemnim napredkom v medicini. Ker je hladno in nadzorovano okolje izjemno pomembno za razvoj nekaterih zdravil, bi bilo danes brez klimatskih naprav bistveno manj zdravil. Teh sicer zaradi visokih temperatur ne bi mogli razviti, posledično temu pa določenih bolezni ne bi mogli ozdraviti.

Klimatske naprave so bile povod za spremembe v načinu gradnje

Natančno nadzorovanje klimatskih pogojev je bistveno prispevalo, k spremenjenem načinu gradnje zgradb in domov. Danes redko srečamo opečnate konstrukcije z visokimi stropi in spalnimi verandami, ki so bili zasnovani izključno zaradi tega, da so bile hiše v preteklosti prijetno hladne in so se ljudje v njih prijetno počutili.

Za današnje zgradbe so značilni nizki stropi, različni gradbeni materiali, učinkovito prezračevanje in odvajanja toplote, zato je klima z montažo na steno v takšnih zgradbah nujno potrebna, če želimo v naših bivalnih prostorih optimalne pogoje za bivanje.

S klimatskimi napravami se lahko izognete nekaterim alergijam

Pršice in nečist zrak v stanovanju sta pogosto vzrok za neprijetne alergije in druge težave z dihali. Čeprav so nekateri mnenja, da klima naprava ni primerna za alergike, je dejstvo, da lahko bistveno pripomore k bolj kakovostnem zraku v prostoru. Enako velja za prenosne klimatske naprave, ki so danes tudi že postale več funkcionalne naprave, ki med drugim čistijo zrak pred prahom in tako močno vplivajo na zmanjšanje težav z dihali.

Klima naprava porablja energijo, ne glede na to, kako obratuje

Nekateri so mnenja, da klimatske naprave zmanjšajo stroške porabljene energije, če delujejo na minimalnem obratovanju. Dejstvo pa je, da klima naprava porablja energijo ne glede na to ali deluje pri minimalnem obratovanju ali ne.

Torej, če greste z doma, vam vsekakor svetujemo, da je klima naprava izklopljena. Še bolje pa je, če se že pri nakupu pozanimate, da je prenosna klima ali pa klima z montažo na steno dovolj učinkovita in energetsko varčna.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

7 naj zanimivosti o klima napravah
Oceni tole stran