Dotikanje neba nad Baško in Staro BaškoZagotovo ste večina že bili v Baški, toda ali ste vedeli koliko neverjetnih planinskih poti in čudovitih razgledov iz njih ponuja? Če še niste bili, je to še en razlog, da jo morate čim prej obiskati. Sama sem vedela za vabljivo plažo Baške in nasploh turistično zanimanje samega mesta, vendar, ko sem spoznala, koliko možnosti za aktivni dopust ponuja, me je enostavno prepričala, da se vanjo še vrnem.

Mi smo si po prejšnjem deževnem dnevu izbrali planinsko pot iz Baške do Stare Baške, ki je kombinacija gozdnih, kamnitih in travnatih stezic in je primerna tudi za popolne začetnike planinarjenja. Priporočena pa je predvsem pohoda obutev. Sonce nas je vabljivo vleklo v čudovito neokrnjeno naravo po sprostitev in nove fotografije.

Štartali smo iz Batomalja, ki se nahaja v dolini Baške približno 3 km od centra. Avto smo parkirali na dvorišču prijaznih domačinov, seveda z dovoljenjem lastnikov. V sami bližini pa je tudi možnost bivanja v prijetnih apartmajih Hrabrić, ki so prav nalašč za ljubitelje narave in miru.

Baška - Stara Baška

Baška – Stara Baška

Začeli smo se rahlo vzpenjati po kolovozni poti in prijetnih stezicah skozi gozd, vseskozi pa nas je spremljal vonj borovcev. Sledili smo zelenim nazorno označenim markacijam in se po kamnitih stezicah začeli nekoliko bolj vzpenjati. Kmalu smo zagledali dih jemajoči razgled na okoliške vasice, Baško in modrino njene obale, katerega smo takoj izkoristili za množično fotografiranje. Popolnoma me je pritegnil pogled na največji vinograd, kar sem jih kdaj videla, naj bi imel približno 100.000 trt (mi jih imamo le 600 🙂 ). Na poti pa so me navduševale tudi dišavnice, kot so žajbelj, rožmarin in sivka, ki se jih v poletnih mesecih lahko nabere za začinjanje kulinaričnih mediteranskih dobrot.

Po dobri uri hoje smo dosegli vrh Vratudih, s 350 metri nadmorske višine. Vrh planine mi je dal občutek nepopisne svobode, občutek kot, da je ves svet le moj – zame najboljša meditacija. Travnate površine s kamni, neskončno lepih travnatih bilk, ki se zibljejo v prijetnem vetriču, množične kamnite ograje in ozelenele ograde, kjer rastejo tudi drevesa fig, ter najbolj čudovit pogled na kombinacijo hribov in morja te kar silijo v pospešeno korakanje po sledovih stezic in navodilih markacij. Približno pol ure hoje nam je bil na voljo užitek v toploti sonca, svežega morskega zraka in pogleda na bližnja otoka Rab in Goli otok.

Nato smo začeli slediti rdečim markacijam, ki so nas usmerjale proti našemu cilju. Na poti smo opazovali svobodno pašo ovc in njihova naravna vodna napajališča, ki so pravi blagoslov ob tolikšni površini travnikov in kamnov. Ob tako sproščeni hoji smo se kaj hitro začeli spuščati v dolino, preko skalnatih stezic. Tu se nam je že odpiral pogled na obalo Stare Baške. Po približno dveh urah od starta smo prispeli na asfaltno pot, pol kilometra do centra Stare Baške. Tu smo se naužili zasluženega pogleda na mirno morje in letenje galebov nad njim.

Planinska pot Stara Baška

Planinska pot Stara Baška

Zaradi velikega občutka zadovoljstva smo želeli še več »neznanega«, zato smo se odločili, da se v Baško vrnemo po drugi poti. Tako smo ponovno začeli slediti zelenim markacijam in smeri za vrh Vratudih. Nekaj minutna hoja po cesti nas je privedla do kamnite kolovozne poti, ki se je počasi vzpenjala na zgoraj opisano planino. Ob poti obdani z gorovji in grmičevjem smo počasi dosegli vrh planine. Še enkrat smo podoživeli občutke, ki jih doživiš na vrhu, z vsemi vključujočimi dejavniki naravnih lepot.

Nato smo nekje sredi planine nepričakovano naleteli na kamnito ograjo, ki se je vila daleč po planini. Nismo dobro vedeli kje bi jo lahko prečkali, zato smo jo kar preplezali in se na njej še fotografirali. Ko smo se obrnili nazaj smo zagledali luknjo v ograji, kjer naj bi jo prečkali. Vendar naša varianta je bila veliko bolj doživeta in posrečena 🙂

Precej hitro smo prišli do točke, kjer smo se prej odcepili na rdeče označeno pot. Po že znani poti smo hodili slabe pol ure in že smo bili na drugi strani planine, kjer se razprostira pogled na okolico Baške. Z veliko vnemo smo se spuščali po stezicah, saj nam je po glavi že rojila misel po zasluženem zrezku in pomfriju. Premaknili smo par ograj za ovce, parkrat skočili v zrak za »fotko«, naredili še nekaj korakov in že smo bili na cilju v Batomalju.

Ob koncu bi le še dodala, da pot priporočam vsem, ki si radi najdete čas zase v objemu narave in tistim, ki ste ljubitelji malo bolj aktivnih počitnic. Mi smo imeli žal za skok v vodo, morje prehladno, v nasprotnem primeru pa bi bil to najboljši zaključek dneva. Pot ni zahtevna in se jo prehodi v približno 4-ih urah zmerno hitre hoje.

Sicer pa pot lahko tudi obrnete in štartate v Stari Baški. Na ta način imate več možnosti za parkiranje in še planinarjenje lahko zaključite s skokom v morje.

Za nastanitev na otoku Krk vam predlagam apartmaje Hrabrić, kateri so locirani na začetku pohodniške poti od Baške do Stare Baške. Apartmaji so novi in zelo lepo urejeni. So na mirni lokaciji, s super razgledom in bazenom. Več informacij o apartmajih Hrabrić najdete na http://www.otok-krk.si/apartmaji-hrabric-radica-baska.

Poglejte si še opise in slike drugih pohodniških poti v okolici Baške in sicer:

 

 Napisala: Nina Mandelj

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dotikanje neba nad Baško in Staro Baško
4 (80%) 2 votes