Kaj moramo preveriti pred nakupom briketov?Ogrevanje z lesno biomaso se je v zadnjih letih povečalo zlasti zaradi tega, ker velja za učinkovito in cenovno eno izmed najbolj ugodnih načinov ogrevanja. Ker velja Slovenija za deželo gozdov in je dostopnost do različnih vrst lesa izjemno enostavna, so tudi cene ogrevanja z lesom bistveno nižje v primerjavi z drugimi energenti. 

Za ogrevanje tako lahko uporabite drva, če pa si želite dodatnega udobja in enostavne uporabe, pa lahko izberete ogrevanje na pelete ali brikete. Briketi so izdelani s stiskanjem žagovine, čistih lesnih delcev in manjših sekancev, pri čemer ni dodanih veziv in ostalih primesi ter dodatkov. Lesni briketi veljajo za zelo učinkovit način ogrevanja, zato ni nič nenavadnega, da je njihova ponudba izjemno pestra.

Pa veste kateri briketi so pravi za vaše ogrevanje? Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kaj vse morate preveriti pred nakupom:

briketi

  • Vsebnost vlage v briketih

Da bodo briketi dobro goreli in oddajali toploto, morajo biti ustrezne kakovosti in dovolj suhi. Najbolj kakovostne brikete boste prepoznali po nizki vsebnosti vlage, ki je vezana v lesu, to pa je na prvi pogled težko prepoznati. Zato se je potrebno nekoliko podrobneje poglobiti v tehnične podatke briketov in ugotoviti delež njihove vlažnosti. Priporočljiva vrednost vlage v briketih je pod 18 %, res kvalitetni briketi pa imajo vrednost vlage 10 % ali manj. 

Vsebnost vlage pa bistveno vpliva na njihovo energijsko vrednost, ki je povsem primerljiva z drvmi. Če je odstotek vlage majhen, potem bo energijska vrednost briketov večja in tudi njihov izkoristek bo večji. Običajno znaša energijska vrednost okoli 5kWh/kg in je še vedno večja kot pa na primer energijska vrednost drv.

  • Vrsta lesa, iz katerega so briketi

Briketi so izdelani iz lesnih ostankov različnih drevesnih vrst, ki se med seboj razlikujejo po različni kurilni vrednosti. Praviloma velja, da ima les z večjo gostoto tudi višjo kurilno vrednost od lesa z nižjo gostoto. Za ogrevanje je zato bolj primeren les listavcev, ki ima večjo gostoto in zato tudi višjo kurilno vrednost.

Zato je pred nakupom dobro preveriti iz kakšnega lesa so izdelani briketi. Izbirate lahko med briketi, ki so izdelani iz 100 % lesa listavcev ali pa iz mešanega lesa, tako iglavcev, kot tudi listavcev. Kakovostni briketi so izdelani iz trdega lesa kot sta bukev in hrast in imajo visoko kurilno vrednost. 

  • Količina pepela

Briketi so znani po tem, da bolje izgorevajo, zaradi česar je delež pepela že sam po sebi zelo majhen. Kljub temu pa vseeno prihaja do razlik med posameznimi blagovnimi znamkami briketov. Zato se prepričajte, da je delež vsebnosti pepela čim manjši, saj je to zagotovilo, da gre za kakovostne brikete.

  • Oblika briketov

Če bi primerjali pelete in brikete, bi lahko na prvi pogled rekli, da so briketi povečana različica peletov. Postopek pridobivanja je identičen, torej gre za stiskanje lesnih ostankov pri čemer se uporablja zgolj visok tlak in para.

Izbirate lahko med različnimi oblikami, običajno so briketi okroglega prereza s premerom od 20 do 120 mm in dolžine do 400 mm. Ko boste kupovali najbolj primerne brikete, pomislite katera oblika vam bolj ustreza. Bolj kot oblika briketa, je pomembna njihova dolžina. Preverite velikost kurišča, da briketi ne bodo predolgi. 

  • Stisnjenost oziroma kompaktnost

Pomembno je, da so briketi v procesu pridelave kakovostno stisnjeni, kar jim daje kompaktnost. Za izboljšanje mehanične trdnosti briketov se pogosto dodaja 1-3 % organskih dodatkov v obliki škroba iz krompirja, koruzne moke in odpadnih lugov iz papirne industrije. Če ti dodatki na eni strani povečujejo kompaktnost briketov, pa na drugi strani ustvarjajo več pepela, zato je vseeno bolje, da preverite, da so briketi brez dodatnih primesi.

  • Namen

Podobno kot pri drvih iz različnih vrst dreves, je tudi pri briketih pomembno, da pomislite v kakšen namen jih boste uporabljali. Določena drevesna vrsta je pač bolj primerna na primer za kurjenje v centralnem ogrevanju, kot pa druga. In to je potrebno enostavno upoštevati tudi, ko se odločate za nakup briketov. Briketi so primerni za kurjavo centralnega ogrevanja, kaminov ali krušnih peči, zato pri nakupu preverite ali gre za brikete, ki so primerni za vse vrste peči, ali pa so primerni le za eno izmed njih.

  • Skladiščenje briketov

Briketi so napram drvom precej bolj preprosti za skladiščenje, saj jih ni potrebno dodatno sušiti, kar pa ne pomeni, da vam ne bodo zavzeli kar nekaj prostora. Pred nakupom preverite, koliko briketov potrebujete za eno kurilno sezono in koliko prostora za skladiščenje potrebujete za takšno količino briketov. Podatek vam bo prišel prav, ko boste doma razmišljali o prostoru za njihovo skladiščenje.

  • Dostava in cena briketov

Briketi so običajno zapakirani v škatle ali pa v ovitke. Za kakšno obliko embalaže se boste odločili, je odvisno tudi od vašega prostora za skladiščenje. Predvsem pa preverite možnost brezplačne dostave, ki vam lahko še kako prav pride. Ker so dostavne službe danes že zelo izpopolnjene, vam nekateri ponudniki, kot je npr Petrol ponujajo tudi možnost hitre dostave v 48 urah, kar vam lahko pride prav, ko nimate veliko prostora za skladiščenje briketov.

In na koncu seveda še cena – morda za marsikoga najbolj pomemben dejavnik, ko se odloča za nakup briketov. Dejstvo je, da bo nakup goriva za eno kurilno sezono od vas zahtevalo kar nekaj denarja, zato je dobro preveriti pestro ponudbo briketov. Nikakor ne izbirajte briketov slabše kakovosti samo zaradi tega, ker so bolj poceni, saj se vam dolgoročno ne bo splačalo. Raje izberite kakovostne brikete in se pozanimajte glede možnosti plačila na obroke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kaj moramo preveriti pred nakupom briketov?
Oceni tole stran