Kaj se najbolj splača kupiti na Black Friday in Cyber Monday?Ste si kdaj nadvse želeli kupiti kakšno posebno stvar, ki je bila cenovno za vas težko dostopna? Sedaj imate priložnost, da si najljubšo obleko, čevlje, fotoaparat ali televizor kupite na tako imenovani črni petek ali s tujko Black Friday. Če pa ga zamudite, se priložnost ponovi na spletni ponedeljek ali s tujko Cyber Monday. Na ta dan prodajalci obljubljajo zelo nizke cene nekaterih tehnoloških pripomočkov in drugih stvari, zlasti daril za praznike. Nakupovalna dneva sta se kot marsikatera druga stvar uveljavila tudi v Sloveniji. Slovenski potrošniki niso prav nič imuni na nakupovanje, zato trgovci vsako leto pripravijo velike popuste.

Black Friday

V letošnjem letu se bo uradni nakupovalni pohod pričel v petek, 29. novembra 2019. Če slučajno ta dan zamudite ali si še želite nakupovanja preko spleta, pa lahko srečo poskusite v ponedeljek, 2. decembra 2019, ko nastopi Cyber Monday. Ste vedeli, da je Black Friday ameriški praznik, ki je vedno dan po dnevu zahvalnosti. Toda ali bodo nakupovalni centri res na ta dan najbolj oblegani? Verjetno ne, ker so raziskave pokazale, da so trgovski centri najbolj oblegani pred prihajajočim božičem.

Se na Cyber Monday proda več kot na Black Friday?

Cyber Monday je izraz za spletne nakupe v ponedeljek, ki sledi ameriškemu zahvalnemu vikendu. Spletni prodajalci na ta dan običajno ponujajo posebne akcije, popuste in prodajo. Tradicionalni trgovci pa ponujajo ekskluzivne ponudbe samo za spletno mesto. Cyber Monday velja za neuradni začetek sezone spletnega prazničnega nakupovanja in je dejansko največji nakupovalni dan in najprometnejši dan za spletno prodajo. Čeprav ga je uvedel Shop.org leta 2005 in izhaja iz ZDA, je ta dan zdaj že močno priljubljen pri trgovcih in potrošnikih tudi po drugih državah. 

Cyber Monday je bil ustvarjen zato, da bi potrošnike spodbudil k nakupu prek spleta. Medtem, ko Black Friday- dan po zahvalnem dnevu – ostaja največji nakupovalni dan v letu, je Cyber Monday največji spletni nakupovalni dan v letu in drugi največji nakupovalni dan na splošno. 

Kaj kupiti na Black Friday in Cyber Monday? Česa se ne splača kupiti?

Nekateri potrošniki komaj čakajo Black Friday in Cyber Monday in si ta dan rezervirajo za nakupovanje. Če se vidite med temi ljudmi vas opozorimo, da ni vse zlato kar se sveti. Nekateri trgovci imajo kljub nakupovalni mrzlici višje cene kot sicer, zato je potrebno razmisliti, kaj kupiti in kaj ne. Nekatere izdelke pa se vseeno splača kupiti in med njimi so:

  • Videoigre: Večina trgovcev zniža cene vseh videoiger, ne glede na to ali so stare le nekaj dni ali mesecev, saj se zavedajo, da je današnja mladina že zasvojena z njimi in bo prodaja zagotovo šla za med
  • Igrače: Prodajalci dobro vedo, da se pred in med prazniki najbolj obdaruje otroke, zato je prodaja igrač na Black Friday in Cyber Monday zagotovo dober čas za večji ali manjši nakup tovrstnih daril.
  • Pametne naprave: V današnjem času ni družine, ki ne bi imela vsaj ene pametne naprave v hiši. Ravno zato si takšno, mogoče starejšo napravo za precej nižjo ceno lahko privoščite z nakupom na Black Friday in Cyber Monday.
  • Obutev: Ta kos opreme imajo še posebno rade ženske in si na Black Friday in Cyber Monday marsikatera v svojo zbirko privošči kakšen nov par. Ker pa so pred vrati tudi praznični dnevi in s tem zabave, bo nakup obutve pravi izziv.
  • Športna oprema: To je del opreme, ki zadovolji marsikaterega kupca, še posebno tiste, ki so radi aktivni. Prihajajoči praznični dnevi so lahko vzrok, da obiščete trgovine ter nakupite darila, ali pa le razvajate sami sebe.
  • Veliki gospodinjski aparati: Pralni in pomivalni stroji, hladilniki in pečice se ponavadi znajdejo med ponudbo tako v Black Friday akcijah, še posebej pa na Cyber Monday. Zakaj se nakup splača? Ker se pri dražjih aparatih vsak popust konkretno pozna, poleg tega pa lahko izkoristite še brezplačno dostavo in se tako rešite težav s prevozom težkih aparatov do doma.

Česa ne kupujte na Black Friday in Cyber Monday?

  • Elektronika: Pogosto nakupovalci menijo, da je Black Friday zdaleč najboljši dan za stvari, kot je nakupovanje dražje tehnologije in elektronike. Seveda je to delno res, in sicer so tovrstni izdelki res v ponudbi z visokimi popusti. Glede na visoke cene takšnih naprav, se popusti občutno poznajo pri končni ceni. Če pa ste eni izmed tistih, ki želite imeti najbolj sodobne naprave na trgu, potem vam svetujemo, da kupite elektronske naprave na začetku leta, ko na trgovske police prihajajo nove generacije.
  • Oblačila: Verjetno se na Black Friday v trgovinah z oblačili tare ljudi, vendar je najugodnejši čas za nakup oblačil ob koncu sezone nakupovanj –  to je po praznikih in ob razprodajah.
  • Nakit: Nakit je izjemno lepo darilo, zato pa čas praznikov ni ravno najboljši za nakup, ampak rajši počakajte do sezonskih znižanj.

Potovanja: Vsako dobro potovanje je odvisno od časa in  destinacije potovanja, zato se z odločitvijo na Black Friday in Cyber Monday ne prenaglite in ne hitite. Rajši dobro premislite, saj lahko zelo ugodno potovanje dobite izven šolskih počitnic.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kaj se najbolj splača kupiti na Black Friday in Cyber Monday?
Oceni tole stran