Visoka odškodnina Planinšec uredi odškodnino za prometno nesrečo s tujcem ali pobeglim povzročiteljem

Visoka odškodnina Planinšec, ki ima poslovne enote po različnih slovenskih krajih, poskrbi, da pridete do nadpovprečno visoke odškodnine za prometno nesrečo. Kot nam je zaupal direktor podjetja Dorian Planinšec, se pogosto srečujejo tudi s primeri, ko je bil povzročitelj tujec, obenem pa so njihove stranke večkrat tudi oškodovanci, ki so bili udeleženi v prometni nesreči, katere povzročitelj je pobegnil. Gospod Planinšec nam je odgovoril na nekaj vprašanj v povezavi z odškodnino v tovrstnih primerih.

Visoka odškodnina Planinšec

Ali voznikom, ki so bili udeleženi v prometni nesreči, katere povzročitelj je bil tujec, pripada enaka odškodnina, kot če bi bil povzročitelj rezident Republike Slovenije? Na koga v tovrstnih primerih sploh nasloviti odškodninski zahtevek?

Da, tako je: če ste bili vpleteni v prometno nesrečo s povzročiteljem, ki ima vozilo zavarovano v tujini, vam prav tako pripada odškodnina, česar pa se žal ne zavedajo vsi vozniki. Seveda pa se postopek nekoliko razlikuje in je povezan z malce več birokracije, kar je zagotovo eden izmed razlogov, zakaj je v takšnih primerih še posebej koristna pomoč strokovnjakov za odškodninske zahtevke, kot je na primer podjetje Visoka odškodnina Planinšec. Eden prvih korakov, ki so potrebni, je preverjanje, katera slovenska zavarovalnica je pogodbeni korespondent zavarovalnice, pri kateri je imel povzročitelj sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti. Odškodninski zahtevek nato naslovimo na slovensko zavarovalnico, ki je na podlagi korespondenčnega sporazuma odgovorna za izplačilo odškodnin. Morda se to sliši nekoliko zapleteno, a naj oškodovancev za to ne skrbi, saj jim pri vseh korakih postopka pomagamo in svetujemo.

Kako hitro pa lahko pričakujemo izplačilo odškodnine, če se odškodninski zahtevek nanaša na prometno nesrečo s tujcem?

Običajno je čas, ki je potreben za izplačilo, nekoliko daljši. V povprečju se odškodnina za prometno nesrečo s tujcem izplača nekje po treh mesecih. Tudi tu pa vam lahko pride zelo prav pomoč strokovnjakov iz podjetja Visoka odškodnina Planinšec, ki poskrbijo, da do odškodnine pridete v krajšem času, kot če bi se vsega skupaj lotevali sami.

Kateri dokumenti so še posebej pomembni, če pride do prometne nesreče s tujcem?

Zelena karta je vsekakor ključni dokument, saj gre za mednarodno dokazilo o zavarovanju avtomobilske odgovornosti. Omogoča hitro izmenjavo pomembnih informacij med soudeleženci iz različnih držav. V primeru prometne nesreče s tujcem je tako vsekakor takoj po nesreči pametno fotografirati njegovo zeleno karto. Če to ni mogoče, pa si seveda lahko tudi zapišete pomembne podatke.

Drugi pomemben dokument je obrazec Evropsko poročilo o prometni nesreči, ki ga je treba  po dogodku pravilno izpolniti, obenem pa je pomembno, da ga podpišejo vsi udeleženci.

Kaj pa če povzročitelj ne želi sodelovati – kako ukrepati, če sami ne moremo priti do potrebnih podatkov oziroma če povzročitelj noče podpisati omenjenega obrazca?  

V podjetju Visoka odškodnina Planinšec svetujemo naslednje: v tem primeru je nujno čim prej poklicati policijo, kot bi to storili tudi sicer, torej če soudeleženec ne bi bil tujec. Podobno velja tudi takrat, ko nastane večja materialna škoda, ko udeleženci utrpijo hujše poškodbe in če sumimo, da je kdo od udeležencev pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog.

Visoka odškodnina Planinšec

Verjetno pa se še posebej zaplete, če povzročitelj pobegne s kraja nesreče, ne glede na to, ali gre za tujca ali slovenskega državljana oziroma nekoga s stalnim bivališčem v Sloveniji …

Zagotovo to ni najbolj ugoden scenarij, a tudi v tem primeru lahko pridete do odškodnine, do katere ste upravičeni. Če povzročitelj pobegne, nemudoma pokličite policijo. Ta večinoma uspešno izsledi povzročitelja. V vsakem primeru pa policija poskrbi za zapisnik, ki dokazuje, da krivec za nesrečo niste bili vi. Če povzročitelja ni mogoče izslediti, se odškodninski zahtevek za nematerialno škodo naslovi na Slovensko zavarovalno združenje. Odškodnina se nato izplača iz škodnega sklada, torej podobno, kot če povzročitelj vozila ne bi imel zavarovanega.

Če prav razumemo, torej škodni sklad krije predvsem nematerialno škodo. Pa obstaja vendarle možnost, da s pomočjo podjetja Visoka odškodnina Planinšec pridemo po tej poti tudi do odškodnine za nastalo premoženjsko škodo na vozilu?

Drži, škodni sklad Slovenskega zavarovalnega združenja je v osnovi namenjen izplačilom odškodnine za nematerialno škodo, s čimer so mišljene predvsem poškodbe, ki so posledica nezgode. Vendar pa lahko takrat, ko v prometni nezgodi s pobeglim povzročiteljem nastane zelo velika materialna škoda, tudi odškodnina zanjo poplača iz rezervnih sredstev Slovenskega zavarovalnega združenja. Oškodovancem, ki so bili vpleteni v prometno nesrečo s še posebej neugodnimi okoliščinami (pobegli povzročitelj idr.), pri podjetju Visoka odškodnina Planinšec z veseljem natančneje predstavimo možnosti, kako priti do izplačila odškodnine, ki jim pripada – nato pa jim s pomočjo poglobljenega znanja in bogatih izkušenj na tem področju pomagamo, da čim hitreje pridejo do tega cilja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Visoka odškodnina Planinšec uredi odškodnino za prometno nesrečo s tujcem ali pobeglim povzročiteljem
5 (100%) 1 vote