Šilo je košček zemeljskega rajaNa severovzhodni obali otoka Krk, nasproti celinske Crikvenice v zalivu Stipanj, leži vasica z luko imenovana Šilo. To je mlajše naselje poznano po čistem morju, neokrnjeni naravi, lepih zalivih in plažah, ki so zaradi dolgega rta zaščitene pred južnimi in vzhodnimi vetrovi. Tu je bila postavljena prva trajektna linija na hrvaški strani Jadrana: Crikvenica – Šilo. Preden so zgradili most je bilo mesto zelo prometno, odkar pa so ukinili trajektno linijo in postavili most, pa je mesto ponovno pridobilo bolj mirno in prijetno atmosfero, ki jo mnogi radi izkoristijo za počitek. Šilo ima najdaljšo turistično tradicijo v občini Dobrinj. Po mojem mnenju največje turistično bogastvo v Šilu predstavljajo številni sončni, divji in samotni zalivčki z kristalno čisto vodo. – več o plažah in zalivčkih najdete na tej povezavi: http://www.otok-krk.si/plaze-silo/  Namestitev v mestu predstavljajo predvsem Apartmaji, na voljo pa je tudi lepo urejen avtokamp Tiha, ki se nahaja tik ob morju.

dobrodošli v Šilo

dobrodošli v Šilo

Kamp Tiha Šilo

Kamp Tiha Šilo

Del kampa ki nima sence, je namenjen avtodomom in prikolicam, drugi bolj senčni del kampa pa je namenjen bolj pavšalnim gostom. Ko se sprehodiš skozi kamp, opaziš tudi luksuzne novejše mobilne hišice, ki se nahajajo tik ob morju. V Šilu je poskrbljeno tudi za rekreacijo. Na voljo so vam igrišča za tenis, odbojko na mivki, košarko in nogomet ter tudi možnost rekreacije na morju: jadranje, veslanje, potapljanje.. V Šilu imate tudi trgovino, stojnico z sadjem in zelenjavo, restavracijo in bar. Za kakršnokoli vprašanje pa se lahko obrnete na lokalni TIC. Šilo je kraj prijazen tudi našim pasjim prijateljem, saj imajo na voljo prav posebno plažo za pse. Ko se sprehajate po pasji plaži pa lahko kaj kmalu uzrete tako imenovano Tunero. To je lesen ribiški razgledni stolp z lestvijo, ki vzbuja spomin na dni ko je bila tuna eden glavnih virov zaslužka v ribolovni dejavnosti, in med vojnama skoraj zagotovljeno preživetje lokalnega prebivalstva.

TIC Šilo

TIC Šilo

Plaža za pse Šilo

Plaža za pse Šilo

tunera Šilo

tunera Šilo

V Šilu mi je všeč predvsem to, da je to vasica, katero lahko raziščeš peš, s kolesom ali pa z avtomobilom. Na malem kraju lahko odkriješ veliko zanimivih kotičkov ter zgodovinskih ostankov. Med raziskovanjem skritih zalivov, nama je pogled ušel na mogočne klife čez morje, kjer sva zagledala dve vboklini ki sta bili videti kot jami, ter na vrhu hriba ostanke bizantinske utrdbe. Odpravila sva se proti ostankom te tako imenovane rimske vile, ki niso bili nekaj preveč posebnega. Veliko bolj dih jemajoč je bil razgled, ki se razprostira iz hriba, kjer so bili ostanki utrdbe. Pravijo da je utrdba služila tudi kot razgledno mesto, kjer so domačini prežali na tatove in napadalce, ki pa Šilu skozi pretekla stoletja niso prizanašali.

razgled s klifov kjer so ostanki bizantinske utrdbe

razgled s klifov kjer so ostanki bizantinske utrdbe

Od utrdbe sva se namenila nekaj metrov desno, proti klifom, se spustila po skalah navzdol in skočila v morje. Odplavala sva nekaj metrov stran, da sva dobila občutek kje se nahaja votlina ki sva jo videla iz drugega zaliva. Ko sva jo zagledala sva odplavala proti njej. Skrivala se je na desni strani klifov. Ob vstopanju v votlino sva v nekakšnem brodolomskem duhu pazljivo vkorakala noter. Na tleh je bilo polno belega perja, ki je kazalo na nekakšne ptičje boje, povzpela sva se malce globlje po kamnih in iz votline zaslišala krike netopirja, ki se je enkrat tudi pokazal, nato pa odletel nazaj v črnino. Stene ter strop votline so bili oviti v gosto pajčevino. Ker nisva imela svetilke, jame nisva globlje raziskala, če ste bolj pustolovskega duha, pa to naredite vi. Pa ne pozabite na svetilko in fotoaparat.

Šilo je kraj, primeren za raziskovalce, ki bi radi sami odkrili svoj najljubši zaliv za kopanje, skrito jamo, gorsko pot ipd. prav tako pa je primeren tudi za tiste ki si želijo dneve preživeti na plaži ob kampu ter se sprehoditi po mestu, ki ga krasi tudi nekaj manjših znamenitosti kot so npr. Sidro ki je bilo potegnjeno iz potopljene ladje Peltastis, ki je ena večjih potapljaških atrakcij nedaleč proč od Šila.

zaliv Šilo

zaliv Šilo

Več o potopljeni ladji si lahko preberete tukaj: http://www.otok-krk.si/potopljena-grska-ladja-peltastis/

Šilo in njegova okolica se lahko pohvali z svojo avtohtonostjo, obdaja ga čudovita narava, kristalno čista voda z peščenimi, prodnatimi in skalnatimi plažami, nežnimi naravno zavarovanimi zalivi, zanimivim zdravilnim blatom ter številnimi kulturnimi in zgodovinskimi nahajališči.

senčniki ob baru Šilo

senčniki ob baru Šilo

Če iščete miren, gostoljuben kraj z lokalno kuhinjo in se želite naužiti kulturnega vzdušja celotne regije je Šilo kot nalašč za vas. Super pa je tudi to ker se lahko v zelo kratkem času odpeljete tudi do sosednjih vasic in si ogledate tamkajšnje zanimivosti. Nekaj sva jih obiskala tudi sama, več o samih doživetjih, pa si lahko preberete na naslednjih povezavah: Uvala soline: http://www.otok-krk.si/uvala-soline/  Jama Biserujka: http://www.otok-krk.si/jama-biserujka/

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Šilo je košček zemeljskega raja
5 (100%) 2 votes